Eet groenten en fruit!

Fruit en groenten bevatten een overvloed aan vezels, vitaminen en mineralen. Wist je dat sinaasappelen meer voordelen voor de gezondheid bieden dan vitamine C tabletten? Voedingsmiddelen die direct uit de natuur komen zijn heel gezond!

Het grootste deel van je voeding zou uit verse plantaardige producten moeten bestaan. Geef groenten dus een hoofdrol in je dagelijkse menu. Aangeraden wordt om minstens twee keer per dag groenten te eten. Zo lukt dat vlot:

  • Vul bij een warme maaltijd eerst de helft van je bord met groenten.
  • Voeg groenten toe aan je broodmaaltijd: bijvoorbeeld een bordje rauwkost of een kommetje verse soep.
  • Knabbel groentjes of drink soep als tussendoortje: élke extra groenteconsumptie is een plus!

Twijfel je of je voldoende groente eet? Doe de test en stel een persoonlijk actieplan op.

Hierbij een lijstje van gezond fruit en gezonde groenten:

Fruit: watermeloen, bessen, frambozen, abrikozen, avocado, appel, grapefruit, kiwi, guave, papaja, aardbeien, mandarijn, peer, sinaasappel, banaan.

Groenten: Asperges, rode bieten, koolsoorten, broccoli, bonen, snijbonen, uien, selder, spruiten, spinazie, sla, tomaat, komkommer, paddenstoelen, wortelen, kiemgroente, pompoen, prei, paprika, courgette, aubergine, witloof, zoete aardappel.

Je kunt deze groenten en fruit rauw eten, koken, bakken of stomen.

Maak af en toe een lekkere smoothie klaar met groente en fruit, heerlijk, gemakkelijk en gezond!

Ga naar de markt in het dorp en informeer bij de fruit- en groentenhandelaar naar de seizoensproducten en lokaal gekweekte soorten. Zo zorg je voor je gezondheid én je portemonnee, en draag je bij aan het milieu! Drie vliegen in één klap!

Bekijk hier de seizoenskalender voor groenten en fruit.