Begin oktober luidt traditioneel de week van de geestelijke gezondheid in. Een thema waar al heel wat over geschreven is. Er is veel meer aandacht voor geestelijke gezondheid en dat is ook goed, maar de valkuil bestaat er wel in dat we ervan uitgaan dat alles vlekkeloos verloopt en dat verdriet en negatieve gevoelens niet horen bij het dagdagelijkse leven. Diverse social mediakanalen versterken dit. Maar hoe kijken we dan best naar geestelijke gezondheid?
Geestelijke gezondheid is als een dans op het ritme van het leven. Soms zweven we moeiteloos, in balans en vol vreugde. Andere keren struikelen we, voelen we ons uitgeput en uit evenwicht. En dat, dat is oké. Net zoals de natuur cycli kent, zo doorlopen wij ook pieken en dalen.
Het is van vitaal belang te begrijpen dat onze mentale gezondheid geen constante balans is, maar eerder een reis met wisselende emoties en ervaringen. Het accepteren van deze fluctuaties is een van de belangrijkste sleutels tot welzijn: het is ok om eens niet-ok te zijn.
Soms stapelen tegenslagen zich in het leven op en dat is niet eenvoudig. Maar dit vormt een normaal onderdeel van het mens-zijn. Het erkennen van deze momenten van moeilijkheid is net zo belangrijk als het vieren van de hoogtepunten. Het helpt ons om veerkrachtiger te worden en beter toegerust om met uitdagingen om te gaan.
• Sta jezelf toe om menselijk te zijn, met alle bijbehorende ups en downs. Praat vriendelijk tegen jezelf, zoals je zou doen tegen een goede vriend die het moeilijk heeft.
• Leer wanneer je 'nee' moet zeggen en wanneer je hulp moet vragen. Grenzen (h)erkennen is een daad van zelfzorg, geen teken van zwakte.
Laat ons omarmen dat het leven niet altijd perfect is en dat dat juist de rijkdom ervan uitmaakt. Het accepteren van onze eigen menselijkheid en de schommelingen van het leven is een van de grootste geschenken die we aan onszelf kunnen geven.