Allergische reactie

Een allergie is een abnormale en overdreven reactie van ons afweersysteem op een contact met een op zichzelf onschadelijke stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Een dergelijke stof, waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen.

 

Er kunnen zich verschillende soorten allergische reacties voordoen, die ook kunnen variëren in intensiteit. Je kan allergische reactie op je huid waarnemen, maar ook op je luchtwegen (opzwellende keel + overmatig niezen), je kan spijsverteringsproblematieken (zoals bij noten of lactose) ervaren, soms in combinatie met opzwellende luchtwegen.

 

Je kan allergisch reageren op allerlei zaken: huisdiervacht, parfum, pollen, een insectensteek, huisstofmijt, bepaalde medicatie, voedingsstoffen (noten, lactose, steenvruchten) etc.

 

Wanneer je de allergische reactie bij jezelf of bijv. je kind waarneemt, is het belangrijk om het allergeen vast te stellen. Zowel wanneer je het allergeen zelf kan determineren als wanneer je geen idee hebt, ga je naar de huisarts. Deze kan via een test het allergeen bevestigen of bepalen en je aangepast zorgadvies geven.

 

Wat moet je doen wanneer je een extreme allergische reactie ervaart of waarneemt bij iemand anders?

Dit betreft opzwellende slijmvliezen, veranderende en/of jeukende huid, ademhalingsmoeilijkheden, flauwtes, een stijgende hartslag etc. Bel de hulpdiensten! In het ernstigste geval gaat het om een anafylactische shock. Je weet niet wat er precies aan de hand is en de aanwezigheid van medische professionals is dan altijd prioriteit nummer 1.

 

Soms weten personen dat ze een levensbedreigende allergie hebben en dragen ze steeds een adrenaline pen (een EpiPen) met zich mee. Deze dient toegediend te worden langs de zijkant van de dij!

 

Gespecialiseerdere info kan je verkrijgen via ons, in de apotheek, via huisarts, of via de website van het Rode Kruis.

 

>> In dit gezondheidsdossier vind je ook meer info terug.