Maculadegeneratie (LMD)

Je levensstijl heb je zelf in de hand. Er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt ondernemen tegen maculadegeneratie.

  • Rook niet.
  • Wees matig met alcohol.
  • Draag bij fel zonlicht een zonnebril met een goede UV-filter. Het ultraviolette deel van het licht kan schadelijk zijn voor het netvlies.
  • Eet gezond, met minder vetten en meer groenten en fruit. Eet vooral groenten met veel antioxidanten die goed zijn voor je ogen. Dit zijn onder andere rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe wortelen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten.

Verwacht hier echter geen mirakels mee. Men weet immers niet of antioxidanten de degeneratie kunnen stoppen. Wanneer er al schade is, zal deze bovendien ook niet verdwijnen door enkel op je voeding te letten.
Studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren het ontwikkelen van natte maculadegeneratie tegengaan. Bovendien remmen ze verouderingsprocessen in het algemeen, dus ook de veroudering van de macula.
Omega-3 kan je vooral terugvinden in schaal- en schelpdieren (bijvoorbeeld krab, kreeft, mosselen, oesters) en vette vissoorten zoals sardines, verse tonijn, makreel, zalm, poon, forel, paling, en ansjovis.