Wat betekent abortus?
Abortus betekent het afbreken van de zwangerschap. De officiële medische term voor het opzettelijk beëindigen van de zwangerschap is abortus provocatus. Er zijn verschillende redenen om aan abortus te denken:
- ongewenste of ongeplande zwangerschap.
- niet de nodige financiële middelen, geen partner, geen steun van omgeving,….
- zwangerschap is schadelijk voor de gezondheid van de moeder.
- kind zal geboren worden met afwijkingen/ongeneeslijke ziekte,… .
De Wet
Sinds 1990 is abortus in België wettelijk toegelaten indien er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:
- Abortus moet plaatsvinden in een abortuscentrum of ziekenhuis dat abortushulpverlening biedt.
- Abortus is een noodsituatie. De wet geeft geen omschrijving van een noodsituatie. De vrouw oordeelt zelf, ook als ze minderjarig is (geen toestemming nodig van een ouder).
- Tijdens de eerste consultatie moeten de situatie en verschillende mogelijkheden besproken worden.
- Er is een verplichte bedenktijd van zes dagen tussen de eerste afspraak en de abortus zelf.
- Op de dag van de abortus moet de beslissing schriftelijk bevestigd worden.
Abortus is wettelijk toegelaten tot de 14de week na de laatste menstruatie (geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Na de 14de week mag een abortus enkel plaatsvinden indien het kind geboren zal worden met een ongeneeslijke aandoening of wanneer het leven van de moeder in gevaar is door de zwangerschap.
Lees meer
Lees minder
Hoe verloopt abortus?
Een abortus wordt steeds uitgevoerd in een abortuscentrum of een ziekenhuis dat abortushulpverlening aanbiedt. Afspraken kunnen rechtstreeks gemaakt worden of na doorverwijzing door een arts of gynaecoloog. De eerste consultatie bestaat uit een gesprek met een psychosociaal medewerker en een medisch onderzoek. Het medisch onderzoek bestaat uit een vaginaal onderzoek en een echografie om de exacte zwangerschapsduur te bepalen.
Er zijn twee methodes om een zwangerschap vroegtijdig af te breken. Welke methode toegepast wordt, is afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent. Tot zeven weken is zowel een medicamenteuze behandeling als een zuigcurretage mogelijk. Na zeven weken kan de zwangerschap enkel afgebroken worden via een zuigcurretage.
Medicamenteuze behandeling (abortuspil)
De abortuspil is niet geschikt bij stollingsafwijkingen, hart –en vaatziekten of bij het gebruik van bepaalde medicatie. Je medische voorgeschiedenis zal vooraf besproken worden.
Met behulp van medicatie wordt er kunstmatig een miskraam opgewekt. Er worden twee verschillende soorten pillen op twee afzonderlijke dagen ingenomen. De medicatie is enkel verkrijgbaar in een abortuscentrum en wordt ook in het centrum zelf ingenomen. Het eerste middel remt het lichaamseigen zwangerschapshormoon af en stimuleert het samentrekken van de baarmoeder. Bij ongeveer 20 procent van de vrouwen treedt er de dag nadien al een bloeding op. Na één tot twee dagen kom je opnieuw naar het abortuscentrum. Het tweede middel stimuleert het samentrekken van de baarmoeder zodat het vruchtje wordt afgestoten. Dit kan krampen veroorzaken. Binnen de 24 uur zal er bloedverlies optreden dat twee weken kan aanhouden.
Zuigcurretage
Een zuigcurretage is een medische ingreep en verloopt als volgt:
- De arts brengt een speculum in de vagina.
- De baarmoederhals wordt ontsmet en plaatselijk verdoofd met een injectie.
- De baarmoederhals wordt wijder gemaakt en er wordt een buisje ingebracht tot in de baarmoederholte.
- De baarmoederholte wordt leeggezogen.
Het wijder maken van de baarmoederhals kan een lichte menstruatiepijn geen. Het leegzuigen van de baarmoeder kan krampen veroorzaken.
Lees meer
Lees minder
Nazorg?
Na twee tot drie weken is er een controleonderzoek in het abortuscentrum of bij je arts. Zij kunnen je ook doorverwijzen voor professionele hulp bij het verwerkingsproces.
Lees meer
Lees minder
Welke risico's en verwikkelingen zijn er?
Beide methodes zijn veilig en complicaties zijn zeldzaam. Je zal vooraf uitgebreid ingelicht worden over het verloop, de risico’s en de nazorg.
Pijn
De pijnervaring kan individueel sterk verschillen. Zowel bij de medicamenteuze behandeling als bij de zuigcurretage kan je last hebben van lichte tot hevige krampen. Pijnmedicatie kan verlichting geven.
Hevig bloedverlies
Bij de medicamenteuze behandeling treedt er binnen de 24 uur na het innemen van het tweede middel hevig bloedverlies op. De bloedingen kunnen in het begin hevig zijn met aanwezigheid van stolsels. Daarna worden ze lichter en onregelmatiger (mogelijk tot aan de volgende menstruatie).
Na een zuigcurretage is er een licht en onregelmatige bloedverlies dat zes tot acht weken kan aanhouden.
Vruchtbaarheid
Een abortus heeft geen invloed op de vruchtbaarheid.
Lees meer
Lees minder