Bij ontsteking zijn er enkele dieetmaatregelen nodig:
- Neem meerdere kleine maaltijden, verdeeld over de dag.
- Beperk de vetinname. Gebruik weinig bak –en braadvetten en beperk het gebruik van vette vleeswaren, vet vlees, vette zuivelproducten, koekjes, chocola, chips,….
- Beperk het gebruik van suiker. Vervang suiker eventueel door zoetstof.
- Alcohol is volstrekt afgeraden.
- Vermijd sterke kruiden.
- Zorg voor voldoende vezels in de voeding zoals in volkoren brood, volkoren deegwaren, groenten en fruit.
Met een aantal leefregels kan u de kans op een acute pancreatitis verkleinen:
- Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding en drink voldoende. Concreet:
- Eet minstens 200g groenten en 2 tot 3 stukken fruit per dag.
- Eet voldoende vezels uit volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, haver, ongesuikerde muesli, groenten, fruit,….
- Beperk de inname van verzadigde vetten zoals in vet vlees, vette vleeswaren, volle zuivelproducten, koekjes, chocolade, zoute snacks, harde margarine, gefrituurde etenswaren,… .
- Vermijd producten met veel cholesterol zoals eidooiers (maximum 2 per week), orgaanvlees (lever, nieren) en schaal –en schelpdieren (garnalen, mosselen,..).
- Zet 2x per week vis op het menu en kies daarbij 1x voor vette vis (zalm, makreel, haring, sardienen,…).
- Beperk de alcoholinname tot maximaal twee glazen per dag.
- Rook niet.