Eens u een trombose heeft gehad, heeft u een grotere kans op een nieuwe trombose. Neem volgende voorzorgsmaatregelen om de kans op herhaling te verminderen.
- Draag de elastische kousen die de arts heeft voorgeschreven.
- Neem voorgeschreven medicatie stipt in volgens de aanwijzingen van uw arts. Neem geen andere medicatie, zonder dat uw arts hiervan op de hoogte is. Bepaalde geneesmiddelen kunnen de werking van de voorgeschreven medicatie versterken of verzwakken.
- Indien u een ingreep moet ondergaan, vertel dan steeds dat u een trombose heeft (gehad). Ook voor kleine ingrepen, zoals bijvoorbeeld bij de tandarts.
- Rook niet. Roken bevordert de vorming van bloedstolsels.
- Vermijd contactsporten zoals voetbal, hockey, vechtsporten, paardrijden,… . Deze sporten zijn blessuregevoelig en verhogen zo de kans op een bloeding.
- Blijf in beweging. Beweging heeft een gunstige invloed op uw bloedsomloop, waardoor het bloed beter stroomt en er minder stolsels ontstaan. Beweeg minstens dertig minuten per dag matig intensief. U hoeft niet meteen gaan te sporten. Denk aan activiteiten zoals wandelen en fietsen, de trap nemen, in de tuin werken, schoonmaken,... . Met twee maal vijftien minuten of drie maal tien minuten komt u ook aan aan half uur beweging.
- Vermijd dat u langer dan vier uur stilzitof stilstaat. Leg eventueel uw benen omhoog en maak regelmatige bewegingen met uw voeten om de doorbloeding te bevorderen.
- Platte schoenen zijn te verkiezen boven schoenen met hak.
- Plaats het bedeinde wat hoger dan de rest van het bed.
- Vermijd de zon.
- Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dit wil zeggen:
- Eet minstens 200g groenten en 2 tot 3 stukken fruit per dag.
- Beperk de inname van verzadigde vetten zoals in vet vlees, vette vleeswaren, volle zuivelproducten, koekjes, chocolade, zoute snacks, harde margarine, gefrituurde etenswaren,… .
- Zet 2x per week vis op het menu en kies daarbij 1x voor vette vis (zalm, makreel, haring, sardienen,…).
- Wees matig met zout.
- Drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag.