Ontspannen...

We leiden allemaal een druk leven: werken, voor de kindjes zorgen, familie en vrienden bezoeken of ontvangen, … Soms schiet er nog weinig tijd over onszelf! Af en toe moet je tot rust komen en ervoor kiezen eens echt te ontspannen.

  • Ga erop uit.
  • Doe eens iets anders dan hetgeen je normaal doet. Plan een weekendje weg of een dagje aan het strand. Je kunt ook thuis blijven, maar kies er dan voor geen huishoudelijke taken of achterstaande administratie uit te voeren. Kook iets lekkers en gezond, drink een glaasje wijn, lees de krant of kijk tv met een warm dekentje op je schoot. Zoek eventueel opvang voor de kindjes.
  • Gsm en computer uit. Onze moderne communicatiemiddelen zijn handig en noodzakelijk. Toch is het soms goed om er even geen gebruik van te maken. Zet daarom je gsm en je laptop uit, op momenten dat je niet bereikbaar hoeft te zijn.
  • Bewust ademhalen. Leer om bewust adem te halen. Je zult zien dat je dan gemakkelijker zal ontspannen. Adem je door de buik of door de borst? Ga dat voor jezelf na. Je kunt leren om door de buik te ademen. Dankzij de buikademhaling zul je je beter kunnen ontspannen en zal er ook meer zuurstof uit je bloed gehaald worden.  Er bestaan online vieo's en programma's die oefeningen aanbieden om te leren ontspannen. Je kunt ook een aantal handige apps downloaden op je smartphone!
  • Sporten en bewegen. Voor veel mensen is sporten de perfecte uitlaatklep. Fietsen, wandelen, zwemmen, voetballen, yoga, ... als je het maar leuk vindt. 
  • Neem een warm bad. Lees een goed boek of zet zachte muziek op. Kaarsen kunnen ook gezellig zijn, maar wees wel altijd voorzichtig. Kies ook een goede badolie: bloemen als lavendel, jasmijn, iris en roos kunnen je helpen om te ontspannen. Smeer je daarna in met een zachte bodylotion. Vraag raad aan je apotheker.