Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Diarree


Algemeen

 


Wat verstaan we onder diarree?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?


Wat verstaan we onder diarree?

Men spreekt van diarree wanneer de frequentie, de hoeveelheid en het watergehalte van de stoelgang duidelijk toeneemt.
Diarree kan allerlei oorzaken hebben:
 • Diarree is meestal te wijten aan een darminfectie, veroorzaakt door virussen of bacteriën. Meestal is dit soort diarree vrij banaal en verminderen de symptomen na 2 tot 3 dagen. Wanneer er echter sprake is van veel vochtverlies of bloedverlies in de stoelgang is er iets ernstiger aan de hand en raadpleegt u best de dokter.
 • Diarree kan te wijten zijn aan de inwerking van bepaalde hormonen. Dit verklaart o.a waarom u in stresssituaties soms diarree heeft.
 • Diarree kan uitgelokt worden door besmette voeding. Daarom is het belangrijk om voeding altijd onder de juiste omstandigheden te bewaren en zeker voorzichtig te zijn op exotische vakantiebestemmingen.
 • Ook prikkelende spijzen (o.a. ajuin, pikante kruiden, look) kunnen diarree uitlokken.
 • Sommige mensen krijgen van bepaald voedsel diarree omdat ze het niet kunnen verteren (vb. diarree door koemelk) of omdat ze er allergisch aan zijn (vb. diarree door schaaldieren).
 • Aanhoudende diarree kan wijzen op ontstekingen van de darm, zoals bv. bij de ziekte van Crohn het geval is.
 • Diarree kan te wijten zijn aan bepaalde medicatie. Zeker bij inname van antibiotica, magnesium of ontstekingswerende pijnstillers kan diarree een bijwerking zijn.
 • Soms kan diarree, raar maar waar, eerder wijzen op een verstopping van de darm door een stoelgangprop. Dit komt vooral voor bij kleine kinderen en bejaarden. In dat geval kan enkel de vloeibare stoelgang nog langs de prop passeren. Hierdoor heeft u de indruk dat er diarree is maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Dergelijke ‘overloopdiarree’ uit zich door vloeibare stoelgang die spontaan uit de darm lekt zonder dat er krampen aan te pas komen.

Kleine kinderen, zuigelingen en bejaarden zijn heel gevoelig aan vochtverlies. Diarree kan bij hen snel tot uitdroging leiden. Dit herkent u o.a. door: diepliggende ogen, een droge mond, een droge huid zonder veerkracht, lusteloosheid, niet willen drinken, ingevallen fontanellen bij de zuigeling. Een kind dat koorts heeft, maar niet zweet. Een kind dat huilt zonder tranen. Een kind dat niet meer plast. In  dit geval moet zeker een arts geraadpleegd worden.

 


Wat kan u er zelf aan doen?

Diarree overvalt u meestal, nochtans kan u in bepaalde gevallen diarree trachten te voorkomen. Zeker wanneer het gaat om reizigersdiarree (ook wel ‘Tourista’ genoemd). Om dit te vermijden is het zeer belangrijk om volgende raadgevingen in acht te nemen wanneer u naar een exotisch oord op reis gaat:

 • Vermijd kraantjeswater (ook in ijsblokjes of wanneer u uw tanden poetst).
 • Eet geen ongekookte of ongeschilde groenten of fruit. Enkel wassen is niet voldoende, aangezien u hiervoor kraantjeswater gebruikt dat mogelijk besmet is!
 • Eet liever geen ijscrème.
 • Vermijd vuile restaurants of eetgelegenheden langs de straat. Verkies internationale hotelketens om te eten.
Wanneer u toch diarree zou krijgen, drink dan voldoende water. Maar zorg wel dat het geen kraantjeswater is. Drink enkel water van een fles die nog gesloten was op het moment dat je ze aankocht!
 


Wat vertelt u uw apotheker?

De apotheker heeft een heel arsenaal aan geneesmiddelen die uw diarreeklachten kunnen verminderen. Vertel steeds sinds wanneer u diarree heeft en hoe judenkt dat die veroorzaakt werd. Bent u op reis geweest? Zijn er nog andere familieleden met diarree? Wat at u de dag voordien? Neemt u nog andere medicatie? Heeft u koorts? De keuze van zijn of haar raadgeving zal afhangen van uw antwoord op al deze vragen.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Indien blijkt dat het om een toevallige acute diarree gaat kan de apotheker u enkele medicijnen suggereren.

Loperamide:

Wat en hoeveel?  
Loperamide vermindert de darmkrampen en knijpt de anusspier samen. Het werkt snel.
Volwassenen: de eerste maal 4 mg (2 gelulen of smelttabletten), nadien na elke losse stoelgang 2 mg (1 gelule of smelttablet). Maximum 8 gelules of smelttabletten per dag
kinderen vanaf 6 jaar: de eerste maal 2 mg (1 gelule of smelttablet), nadien na elke losse stoelgang 2 mg (1 gelule of smelttablet). Maximum 4 gelules of smelttabletten per dag
Kinderen jonger dan zes jaar geven we zonder dokteradvies beter geen loperamide.

Wanneer?

Na de losse stoelgang.

Aandachtspunten?
Stop de toediening van loperamide zo gauw de diarree stopt. Maar overschrijdt zeker nooit de dagdosering van 8 gelules of smelttabletten voor volwassenen (4  voor kinderen).
Drink voldoende (zuiver) water in geval van diarree.
Vermeld steeds aan uw apotheker welke geneesmiddelen u nog neemt. Hij of zij zal dan nakijken of de geneesmiddelen aan de oorzaak kunnen liggen van uw diarree en of u al dan niet beter naar de arts wordt doorverwezen.

 

Probiotica:

Wat en hoeveel?  
Probiotica helpen uw darmflora te optimaliseren. Ze zijn vooral aangewezen bij kinderen met diarree. Ze kunnen ook preventief gebruikt worden om te vermijden dat u diarree krijgt wanneer u antibiotica moet innemen.
De dosering hangt af van het gekozen probioticum. Op de bijsluiter vind u hierover meer informatie.

Wanneer?
De dosering hangt af van het gekozen product. De meeste probiotica worden 3 maal per dag aangeraden. De bijsluiter vertelt u er meer over.

Aandachtspunten?
Hou er rekening mee dat probiotica de diarree niet onmiddellijk zullen stoppen. Ze helpen vooral de darmflora te verbeteren, waardoor de diarree minder lang zal duren.
Neem de probiotica in met een koude drank. Te warme dranken kunnen de activiteit vernietigen.
Drink voldoende (zuiver) water in geval van diarree.
Vermeld steeds aan uw apotheker welke geneesmiddelen u nog neemt. Hij of zij zal dan nakijken of de geneesmiddelen aan de oorzaak kunnen liggen van uw diarree en of u al dan niet beter naar de arts wordt doorverwezen.

 

Adsorberende middelen:  

Wat en hoeveel?  
Deze producten leggen een beschermend laagje op de darmwand en adsorberen op die manier de schadelijke stoffen die bij diarree een rol spelen. Aangezien deze producten niet worden opgenomen maar enkel een lokale werking hebben, kunnen ze ook bij kleine kinderen of zwangere vrouwen worden gebruikt.
De dosering hangt af van het gekozen product. Op de bijsluiter vind u hierover meer informatie.

Wanneer?
De dosering hangt af van het gekozen product. De meeste onder hen worden 3 à 4 maal per dag aangeraden. De bijsluiter vertelt u er meer over.

Aandachtspunten?
Drink voldoende (zuiver) water in geval van diarree.
Vermeld steeds aan uw apotheker welke geneesmiddelen u nog neemt. Hij of zij zal dan nakijken of de geneesmiddelen aan de oorzaak kunnen liggen van uw diarree en of u al dan niet beter naar de arts wordt doorverwezen.

 

Orale rehydratatiepoeders:  

Wat en hoeveel?  
Deze producten zorgen ervoor dat het evenwicht aan water en ionen, die we verliezen in geval van diaree, hersteld worden. Het is vooral aangewezen bij kleine kinderen met diarree om uitdroging te vermijden.
Deze poeders moeten met water worden aangelengd. De nodige hoeveelheid water verschilt van product tot product. Op de bijsluiter vind u hierover meer informatie.

Wanneer?
De aangelengde vloeistof moet over een tijdspanne van max. 24 uur worden opgedronken. Eens opgelost moet de drank in de ijskast worden bewaard.

Aandachtspunten?
Drink voldoende (zuiver) water in geval van diarree.
Vermeld steeds aan uw apotheker welke geneesmiddelen u nog neemt. Hij of zij zal dan nakijken of de geneesmiddelen aan de oorzaak kunnen liggen van je diarree en of u al dan niet beter naar de arts wordt doorverwezen.

 

 


Wanneer naar de huisarts?

U moet zeker vermijden dat u met diarree blijft rondlopen. Diarree kan namelijk een onderliggende reden hebben. Ga zeker naar de arts wanneer:
 • Het gaat om een kind jonger dan twee jaar. De kans op uitdroging is groot!
 • Wanneer er ook nog koorts en of braken aan te pas komt.
 • In geval bloed of slijmen in de ontlasting.
 • Wanneer de diarree wordt afgewisseld met verstopping.
 • Wanneer u de indruk heeft dat het gaat om ‘overloopdiarree’. Dit kan wijzen op een darmobstructie.
 • Wanneer de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt.
 • Wanneer het product dat de apotheker u gaf niet lijkt te helpen.
 • In geval van uitdroging. Dit merkt u o.a. aan donkere urine, droge mond en tong, versnelde hartkloppingen, ingevallen ogen en een weinig elastische huid.
 

Vraag steeds raad aan uw arts en/of apotheker!