Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Ziekte van Crohn


Algemeen

 

Wat is de ziekte van Crohn?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?
Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische darmontsteking. De ontsteking kan zich voordoen over het hele spijsverteringsstelsel, van de mond tot de anus. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangetast. Aangetaste delen worden afgewisseld met gezonde stukken darm.  Er ontstaan zweertjes op de darmwand die kunnen gaan etteren en bloeden. Wanneer de zweertjes genezen, wordt er littekenweefsel gevormd. De darmwand verdikt en de doorgang vernauwt. Vernauwing kan ook het gevolg zijn van een zwelling van het darmslijmvlies. Kenmerkende klachten zijn:

 • buikpijn, darmkrampen;
 • verminderde eetlust;
 • diarree;
 • gewichtsverlies;
 • algemeen gevoel van ziek zijn (malaise).

Na lange tijd kan de darmfunctie achteruitgaan. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, met voedingstekorten tot gevolg. Bovendien is er vaak sprake van een slechte eetlust. De eetlust kan verminderen door het gebruik van medicatie, zinktekort (smaakverlies), natriumtekort (bij diarree), depressieve gevoelens en ook vaak angst voor bepaalde voedingsmiddelen.  Door bloedingen en een verminderde opname van ijzer kan er bloedarmoede ontstaan. De algemene conditie gaat achteruit.

De zweertjes kunnen ook door de darmwand heen groeien naar andere organen (blaas, vagina) en de huid. Er ontstaan zo onnatuurlijke verbindingen waaruit de darminhoud kan weglekken. Deze verbindingen worden ook fistels of pijpzweren genoemd.

Bij de ziekte van Crohn kunnen er ook ontstekingen ontstaan buiten het spijsverteringskanaal (gewrichten, ogen, huid).

Periodes van opstoot wisselen af met rustige perioden waarin er weinig tot geen klachten zijn. De ernst en duur van klachten kan erg wisselend zijn, zodat het verloop van de aandoening nauwelijks te voorspellen valt.  

De eerste klachten treden meestal op tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.  

Bij ernstige klachten of wanneer de behandeling niet aanslaat, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Tijdens een operatie kunnen delen van de ontstoken darm of vernauwingen verwijderd worden. Soms wordt er een ileostoma of colostoma aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de stoelgang. De stoelgang wordt dan opgevangen in een zakje. Een stoma kan ook tijdelijk aangelegd worden om de darm tot rust te laten komen.

Patiënten met de ziekte van crohn hebben een grotere kans om darmkanker te krijgen.

 


Welke zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet gekend. Drie factoren zouden een rol spelen.

Immuunsysteem (afweer)
Het afweersysteem in de darm valt de bacteriën die normaal in de darm leven om onbekende reden aan, met ontstekingen tot gevolg.

Erfelijkheid
Mensen met erfelijke aanleg zijn vatbaarder om de aandoening te krijgen. Ongeveer vijf tot tien procent van de mensen met de ziekte van Crohn, heeft een familielid met de aandoening.

Omgevingsfactoren
De belangrijkste omgevingsfactoren zijn stress en roken.

Stress zou geen ontsteking veroorzaken maar beïnvloedt wel de ernst van de klachten. Hoe minder stress, hoe minder klachten en hoe gunstiger het verloop van de ziekte.

Mensen die roken hebben een grotere kans om de ziekte van Crohn te krijgen. Daarnaast heeft roken een negatieve invloed op het verloop van de ziekte.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Contacteer uw arts bij:

 • bloedverlies bij de stoelgang;
 • aanhoudende diarree;
 • ernstige buikklachten;
 • sterk ongewenst gewichtsverlies (meer dan drie kilo op één maand tijd);
 • aanhoudend gevoel van ziek zijn en vermoeidheid.
 


Wat kunt u er zelf aan doen?

Door uw levensstijl aan te passen, kan een opstoot voorkomen worden of kan de ernst van de klachten verminderen.

 • Rook niet.
 • Een speciaal dieet is meestal niet nodig. In principe is geen enkel voedingsmiddel verboden. Zorg voor een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit. Beperk de inname van vetten en suikers. Bij het opvlammen van de ontsteking kunnen klachten bij sommige patiënten wel erger worden bij het eten van:
  • gasvormende voedingsmiddelen. Let bij het opvlammen van de ontsteking op met koolsoorten, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolzuurhoudende dranken, alcohol, eieren en vis.
  • sterke kruiden.
  • koffie, thee.
  • vezelrijke voeding (volle graanproducten, rauwe groenten, vers en gedroogd fruit, noten, zaden).
 • Drink 1,5l tot 2l vocht per dag. Drink bij diarree nog meer om uitdroging te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
 • Vermijd stress. Stress en spanning kunnen een opstoot uitlokken en klachten verergeren.
 • Probeer minstens dertig minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen,… .
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Chronische darmontstekingen, Colitis ulcerosa