Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Lactose-intolerantie


Algemeen

Wat is lactose-intolerantie?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                

lactose-intolerantie

          
Wat is lactose-intolerantie?

Bij lactose-intolerantie reageert u op melksuiker of lactose in melk.  Lactose moet in de darm in stukjes gesplitst worden opdat het doorheen de darmen in het bloed opgenomen kan worden. Het enzyme ( soort katalysator) Lactase zorgt hier normaal voor. Bij lactose-intolerantie heeft u een tekort aan dit enzyme lactase. Lactose kan daardoor onvoldoende uit de darmen worden opgenomen. Het niet-verteerde lactose wordt door de darmbacteriën omgezet in zuren en gas. Dit veroorzaakt o.a. buikpijn, winderigheid of (schuimende) diarree na het eten van normale porties melkproducten. Het gebruik van kleine hoeveelheden lactose geeft zelden reacties.

De behandeling voor lactose-intolerantie bestaat meestal uit een lactosearm dieet. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen een bepaalde hoeveelheid lactose verdragen. Die hoeveelheid moet bepaald worden. Als u systematisch alle melk- en zuivelproducten weglaat uit uw dieet,  schrapt u automatisch de belangrijkste bron van Calcium. Begeleiding door een dietist is daarom erg belangrijk bij het volgen van een lactosearm dieet. Personen die geen lactose kunnen verdragen moeten een lactosevrij dieet volgen.

Lactose-intolerantie komt slechts zeer zelden als aangeboren aandoening voor. Bij heel veel bevolkingsgroepen, vooral Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen, neemt de productie van Lactase enkele jaren na de geboorte van nature af. Er ontwikkelt zich een meestal gedeeltelijke of volledige vorm van lactose-intolerantie.  Lactose-intolerantie kan ook ontstaan als gevolg van een darmziekte (zoals een virale maagdarmontsteking, Giardia-infectie of bestraling) waardoor de darmwand niet meer voldoende lactase kan aanmaken.

Lactose-intolerantie is zeker geen koemelkallergie. Hierbij reageert u tegen de eiwitten die in melk voorkomen.

 


Wat kan u er zelf aan doen?

 • Raadpleeg een diëtist om een lactose-arm dieet samen te stellen en om etiketten van voedingsmiddelen te leren interpreteren. Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Op de verpakking staat dit vaak  vermeld als weipoeder of droge melkbestanddelen. Lactose is bijvoorbeeld aanwezig in soepen, fruitsap, sauzen, koekjes enz.  Geneesmiddelen kunnen ook lactose bevatten. 
 • Melk wordt best verdragen wanneer de maag zich langzaam ledigt. Voeg daarom bijvoorbeeld ontbijtgranenen toe aan melk of eet er vaste voedingsmiddelen bij.
 • Vermijd melk op een nuchtere maag. Kleine hoeveelheden melk (1/2 tas) worden meestal goed verdragen. Drink maximum 1 tas in één keer en spreid de inname over de dag. Er bestaat ook calciumverrijkte melk om zoveel mogelijk calcium op te nemen.
 • Kies voor zuivelproducten die beter verdragen worden zoals kefir, "matin léger", "grand lait".
 • Kies voor yoghurt of gefermenteerde melk waarbij de lactose reeds door bacteriën is voorverteerd.
 • Kazen met harde korst bevatten weinig lactose.
 • Lactosegehydroliseerde of lactosearme melk en calciumverrijkte sojadrinks zijn ook mogelijk.
 • Eet veel voedingsstoffen die rijk aan calcium zijn zoals broccoli, groene kool, spinazie, waterkers, sinaasappel, amandelen, gedroogde vijgen, brood, sardienen en zalm.
 • In grootwarenhuizen zijn ook lactosearme melkproducten verkrijgbaar.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

 Vertel waar u precies last van heeft en wanneer. Vertel ook welke geneesmiddelen u gebruikt en vraag of er lactose in verwerkt is.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

 • Het enzyme Lactase is verkrijgbaar in capsulevorm. Na het innemen van deze medicatie kan toch een bepaalde hoeveelheid melkproducten worden verdragen.
  Opgelet voor mensen met suikerziekte. Bij de vertering van lactose komt o.a. glucose vrij.
 • Lactobacillen in probiotica stimuleren de lactase-activiteit in de dunnen darm  en hebben zelf ook een lactase-activiteit.
 


Wanneer naar de huisarts?

 • Als u last hebt van winderigheid, diarree of buikpijn na het eten van melkproducten. Er bestaan ademtesten om lactose-intolerantie op te sporen.
  U kan beter niet op eigen houtje alle melkproducten weglaten omdat u dan gemakkelijker een calciumtekort oploopt.
 • Als u een darminfectie heeft gehad en melkproducten niet goed kan verdragen.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!