Gastric bypass: aanpassing voeding in fasen

Omdat de vertering na de ingreep anders verloopt zullen voedingsgewoonten aangepast moeten worden. Voedingsaanpassingen verlopen in verschillende fases, van vloeibaar tot uiteindelijk een vaste eiwitrijke en caloriearme voeding. Het eten van grote hoeveelheden zal blijvend leiden tot ongemakken. Daarnaast kan het eten van suiker leiden tot het dumping syndroom.

Fase 1: vloeibare eiwitrijke voeding (caloriearm)
De eerste één à twee weken na de ingreep mag er enkel drinkbare voeding genomen worden. Neem elke 2 uur een kleine maaltijd.

  • Lactose-arme melk, sojamelk, sojapudding met zoetmiddel, natuuryoghurt/witte kaas met zoetmiddel
  • Gemixte en gezeefde soep of bouillon
  • Gemixte maaltijd, bestaande uit:
    • soep;
    • zacht vlees, vis, ei, smeerkaas;
    • zachte groenten;
    • ZONDER aardappelen/rijst of andere bindmiddelen.
  • Absoluut vermijden (dumping):
  • Suikers in gesuikerde frisdranken en fruitsappen.
  • Zetmeel in brood, aardappelen, rijst, bindmiddelen.

Indien het eten in het begin niet goed gaat, kan er eiwitrijke (suikervrije) bijvoeding ingeschakeld worden. Vraag meer advies aan uw diëtist of apotheker.

Fase 2: zachte, gemixte eiwitrijke voeding (caloriearm)
De volgende vijf à zes weken mag er geleidelijk overgeschakeld worden naar een gemixte, zachte voeding. Neem elke twee uur een kleine maaltijd.

Volgende voeding mag in kleine hoeveelheden toegevoegd worden:

  • Niet te vers of licht geroosterd bruin brood zonder korsten.
  • Zachte beschuiten (ronde)
  • Aardappelpuree
  • Zacht fruit

Voorbeeld dagmenu:

Ontbijt:

  • Beschuit/brood met zacht of smeerbaar beleg, kunstmatig gezoet beleg.

Tussendoor:

  • Sojapudding, kunstmatig gezoet
  • Magere yoghurt/witte kaas, kunstmatig gezoet
  • Vers zacht fruit of fruit uit blik (op eigen sap)

11u:

  • Magere gemixte groentesoep

Middagmaal:

  • Mager vlees, vis, ei
  • zachte groenten
  • aardappelpuree (met sojamelk of magere bouillon)

Tussendoor:

  • Sojapudding, kunstmatig gezoet.
  • Magere yoghurt/witte kaas, kunstmatig gezoet.
  • Vers zacht fruit of fruit uit blik (op eigen sap).
  • Fruitpap (kunstmatig gezoet).
  • Milkshake (lactose-arme melk of sojamelk + zacht fruit + zoetmiddel).

Avondmaal

  • Beschuit/brood met zacht of smeerbaar beleg, kunstmatig gezoet beleg

Tussendoor:

  • Sojapudding, kunstmatig gezoet.
  • Magere yoghurt/witte kaas, kunstmatig gezoet.
  • Vers zacht fruit of fruit uit blik (op eigen sap).
  • Gemixte, magere groentesoep.

Fase 3: vaste eiwitrijke en caloriearme voeding
Indien die voeding goed gaat, kan er overgeschakeld worden naar vaste voeding. Volgende voedingsmiddelen mogen geleidelijk aan ingeschakeld worden:

  • Gewone melk en melkproducten (mager/halfvol)
  • Bruine deegwaren, bruine rijst
  • Gekookte aardappelen
  • Beperkte hoeveelheid koude gekookte groenten of zachte rauwkost.

Voel zelf aan wat u kan verdragen. Voeding die niet goed verdragen wordt, kan best nog een tijdje vermeden worden.