Gastric bypass: algemene tips voeding

  • Eet kleine hoeveelheden op regelmatige tijdstippen.
  • Eet rustig en kauw goed. Doe niets anders tijdens de maaltijd. Ga niet lezen, televisie kijken,…
  • Vermijd praten tijdens het eten. Zo krijgt u veel lucht binnen.
  • Drink een half uur voordat u gaat eten niets meer, tot een half uur na de maaltijd. 
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken.
  • Vervang suiker door zoetmiddelen.
  • Doordat voedingsmiddelen minder goed worden opgenomen, kan u voedingstekorten ontwikkelen. Neem vitamine- en mineraalsupplementen. Vraag hierover meer advies aan uw behandelend arts of uw apotheker.
  • Laat uw bloed regelmatig controleren op mogelijke voedingstekorten.
  • Om het gewichtsverlies te behouden is het belangrijk om de calorie-inname blijvend te beperken.
  • Vermijd het eten van veel brood. Bij het eten van grote hoeveelheden brood kunnen er deegbolletjes gevormd worden die de maag blokkeren. Getoast brood wordt meestal beter verdragen.
  • Let op met vezelige groenten zoals asperges, selder en peulvruchten (erwten, witte bonen, linzen,…). Deze worden traag en moeilijk verteerd.
  • Vermijd pikante voeding.
  • Vermijd gerechten die erg koud of erg warm zijn.
  • In het begin worden melkproducten niet goed verdragen. Schakel tijdelijk over naar lactosearme melk of plantaardige melk (sojamelk, amandelmelk, rijstmelk,… ). Na ongeveer twee maanden kan u proberen of u terug gewone melk kan verdragen.
  • Deegwaren met saus komen snel in de dunne darm terecht en kunnen soms dumping klachten geven. U kan de maaglediging vertragen door wat rauwkost te nemen bij de een gerecht met pasta.