Ziekte van Crohn

Roken
Rook niet. Roken verhoogt de kans op het ontstaan van ziekte van Crohn en heeft een negatieve invloed op het verloop van de aandoening. Stoppen met roken zou het aantal opstoten kunnen doen verminderen.

Stress
Stress en spanningen kunnen een opstoot uitlokken en klachten verergeren.

  • Vermijd stress.
  • Neem voldoende rust. Slaap voldoende.
  • Neem op tijd ontspanning.

Voeding
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen de ziekte van crohn veroorzaken. In principe mag u alles eten en is het advies om de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek te volgen. Zorg voor een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit. Beperk de inname van vetten en suikers. Verder gelden volgende voedingsadviezen:

  • Tijdens een opstoot van de onsteking kunnen bepaalde voedingsmiddelen klachten zoals krampen en een opgeblazen gevoel verergeren. Vermijd in dit geval:
    • gasvormende voedingsmiddelen (koolsoorten, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolzuurhoudende dranken, alcohol, eieren en vis).
    • vezelrijke voeding (volle graanproducten, rauwe groenten, vers en gedroogd fruit, noten, zaden).
    • sterke kruiden.
  • Na verloop van tijd gaat de darmfunctie achteruit. Vocht en voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, waardoor er voedingstekorten kunnen ontstaan. Uw arts zal in dit geval voedingssupplementen voorschrijven. Neem nooit voedingssupplementen op eigen houtje.
  • Door een verminderde eetlust en het vermijden van veel voedingsmiddelen bestaat er een risico op ondervoeding. Laat u eventueel begeleiden door een diëtist om een optimale voedingstoestand te waarborgen. Uw voeding moet voldoende energie en eiwitten aanbrengen. Aanvullende dieetpreparaten zijn soms aan te bevelen om aan de hoge behoefte aan voedingsstoffen te voldoen. Spreek hierover met uw arts of een diëtist. Deze dieetpreparaten brengen veel energie en voedingsstoffen aan in een compacte hoeveelheid. Ze zijn verkrijgbaar in de apotheek onder vorm van dranken, pudding en mousses.
  • Bij vetdiarree is de opname van vetoplosbare vitamines, calcium, zink en magnesium verstoord. Probeer de vetinname te beperken. Let op met vetrijke tussendoortjes (koeken, chocola, chips,…), vette sauzen (mayonaise), vet vlees en vette vleeswaren, boter, olie,… .
  • Veel patiënten met ziekte van Crohn hebben lactose-intolerantie. Voeding die lactose bevat geeft dan klachten zoals buikpijn, krampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Vermijd in dit geval melk en melkproducten. Zure melkproducten (yoghurt, karnemelk) en harde kazen geven meestal geen klachten.
  • Vermijd bij geringe vernauwing van de darm (stenose):
    • bepaalde fruitsoorten: ananas, citrusfruit, gedroogd fruit.
    • bepaalde groenten: asperges bleekselder, champignons, rauwkost, sojascheuten, maïs, zuurkool.
    • popcorn, noten.
    • taai en draderig vlees.
  • Bij ernstige vernauwing kan het nodig zijn om over te schakelen op zachte of vloeibare voeding.
  • Bij ernstige complicaties kan de arts overwegen om over te schakelen op sondevoeding.