Vaginale schimmelinfectie

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Neem volgende richtlijnen in acht:

  • Zeepachtige producten verstoren de natuurlijke vaginale flora en werken infectie in de hand. Vandaar dat je best niet overdrijft met hygiëne. Wassen met lauw water is voldoende. Eventueel kan je een wasemulsie gebruiken met een licht zure pH (“zeep zonder zeep”) . Ook hier kan de apotheker je raad in geven.
  • Schimmels huizen niet enkel in de vagina, maar ook rond de anus en in het maagdarmkanaal. Het risico voor zelfbesmetting is dus reëel. Om een transfer van anus naar vagina te vermijden veeg je na de ontlasting steeds van vagina richting anus.
  • Wanneer de binnenzijde van de vaginawand beschadigd is stijgt de kans op een schimmelinfectie. Deze beschadiging kan in de hand gewerkt worden door bevalling, gebruik van tampons of door geslachtsgemeenschap indien de vagina niet voldoende vochtig is. Overschakelen op maandverband en gebruik van glijmiddel bij seksueel contact bieden een oplossing.
  • Strakke synthetische broeken belemmeren de ventilatie in de omgeving van de vagina. Door de warmte en de toenemende vochtigheidsgraad kunnen schimmels beter groeien. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed. Gebruik van inlegkruisjes vermijd je best.

Normaal gezien wordt een vaginale schimmelinfectie niet overgedragen via seksueel contact. Er kan echter wel een overdracht zijn van schimmels die zich rond de anus bevinden. Indien je partner ook klaagt van genitale jeuk kan hij eveneens de antischimmelcrème aanbrengen op de plaats van irritatie.

In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Lees onze zelfzorgtekst 'Vaginale schimmelinfectie'