Lactose-intolerantie

  • Raadpleeg een diëtist om een lactose-arm dieet samen te stellen en om etiketten van voedingsmiddelen te leren interpreteren.
    Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Op de verpakking staat dit vaak  vermeld als weipoeder of droge melkbestanddelen. 
    Lactose is bijvoorbeeld aanwezig in soepen, fruitsap, sauzen, koekjes enz.  Geneesmiddelen kunnen ook lactose bevatten. 
  • Melk wordt best verdragen wanneer de maag zich langzaam ledigt. Voeg daarom bijvoorbeeld ontbijtgranen toe aan  melk of eet er vaste voedingsmiddelen bij.
  • Vermijd melk op een nuchtere maag. Kleine hoeveelheden melk (1/2 tas) worden meestal goed verdragen. Drink maximum 1 tas in één keer en spreid de inname over de dag. 
    Er bestaat ook calciumverrijkte melk om zoveel mogelijk calcium op te nemen.
  • Kies voor zuivelproducten die beter verdragen worden zoals kefir, "matin léger", "grand lait".
  • Kies voor yoghurt of gefermenteerde melk waarbij de lactose reeds door bacteriën is voorverteerd.
  • Kazen met harde korst bevatten weinig lactose.
  • Lactosegehydroliseerde of lactosearme melk en calciumverrijkte sojadrinks zijn ook mogelijk.
  • Eet veel voedingsstoffen die rijk aan calcium zijn zoals broccoli, groene kool, spinazie, waterkers, sinaasappel, amandelen, gedroogde vijgen, brood, sardienen en zalm.
  • Er zijn melkproducten, die lactosearm zijn, verkrijgbaar in bepaalde grootwarenhuizen.

In bepaalde gevallen is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Lees onze zelfzorgtekst 'Lactose Intolerantie'.