Acné

Ook al zijn hormonen de grote boosdoeners in het ontstaan van acne, toch zijn er dingen die je beter kunt doen of juist laten om erger te voorkomen:

  • Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid 1 à 2 keer per dag met lauw water en een milde zeep of reinigingsgel. Dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen (d.w.z. meer dan 2 keer per dag), een ruw washandje, wrijven en masseren is af te raden. Het irriteert de huid en helpt niet.
  • Druk witte puistjes en grote puisten niet uit. Door het duwen komt de inhoud (talgresten, bacteriën, dode huidcellen) terecht in het omliggende weefsel, waar het een erge ontsteking kan veroorzaken. Zwarte puistjes kan je met behulp van een mee-eterverwijderaar of comedonspatel weghalen of je kan dit natuurlijk ook aan een schoonheidsspecialist overlaten.
  • Make-up op basis van olie of vet is niet geschikt voor een acnéhuid. Gebruik liever geen of make-up op waterbasis . Vaak wordt niet-comedogeen op de verpakking vermeld. Als je twijfelt, vraag je best raad aan je apotheker. Ga zeker nooit met make-up op slapen!
  • Gezond leven helpt voor een gezonde huid. Veel water drinken, veel fruit en groenten eten, niet roken en voldoende nachtrust nemen, betekenen een stap in de goede richting. Probeer ook stress te vermijden.
  • Zonnen verergert op lange termijn de symptomen van acné. In de lente en zomer vermindert acné vaak door de zon, maar de kater komt later. Bovendien maken een aantal anti-acnéproducten de huid gevoeliger voor de zon. Vraag raad aan je apotheker.
  • Vermijd druk en wrijving door kleding, zoals bijvoorbeeld de kinband van een helm.

In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Lees onze zelfzorgtekst 'Acné'