Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronischeziekte die zich kenmerkt door ontstekingen van de gewrichten, genezing is niet mogelijk. Blijf in beweging, stop met roken en vermijd stress. Ook voeding kan helpen om de aandoening onder controle te houden, vraag raad een diëtiste of arts.

Specifieke vragen?
Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte die zich kenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Ontstekingen kunnen echter ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen. De aandoening is chronisch, genezing is dus niet mogelijk.

RA heeft een wisselend verloop. Actieve perioden met gewrichtsontstekingen, wisselen af met rustige perioden waarin de ontstekingen verminderen of afwezig zijn. De ontstekingen treden het meest op in de vingergewrichten, polsen en teengewrichten. Ook andere gewrichten zoals schouder, knie, elleboog, hand, voet/enkel, kaak, heup en nekwervels zijn vaak aangedaan.

Typische klachten zijn:

  • stijfheid (ochtendstijfheid);
  • pijn bij bewegen en belasten van het gewricht;
  • pijnlijk, gezwollen, warm gewricht;
  • minder goede beweeglijkheid;
  • vermoeidheid;
  • reumaknobbeltjes (pijnloze onderhuidse knobbels).

In het begin van de aandoening en in tijden van actieve ontstekingen kunnen een aantal algemene klachten voorkomen zoals:

  • koorts;
  • moeheid;
  • algemeen gevoel van ziek zijn;
  • gewichtsverlies.

Wanneer een ontsteking blijft aanhouden, kan het gewricht beschadigd raken, met vervormingen tot gevolg. Voornamelijk aan de handen en voeten. Met een goede behandeling kan dit echter vaak voorkomen worden. Ontstekingen kunnen ook ontstaan buiten de gewrichten en pezen. Het gaat dan om ontstekingen aan ondermeer de ogen, huid, longen hart, nieren en bloedvaten.

RA komt vrij vaak voor, bij ongeveer 1 op 100 personen. Vrouwen worden twee tot drie keer meer getroffen dan mannen. De aandoening begint vaak na veertig jaar maar kan op alle leeftijden voorkomen. Onder de leeftijd van zestien jaar wordt er gesproken van jeugdreuma.

Behandeling is gericht op het bestrijden van de ontstekingen en het zorgen dat de gewrichten in een zo goed mogelijke conditie blijven. Er wordt bijna altijd medicatie voorgeschreven om de pijn te bestrijden en de ontstekingen te onderdrukken. Daarnaast kunnen een aantal leefregels helpen om de schade aan de gewrichten zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën
Meer productcategorieën