Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Adem (slechte)


Algemeen


Wat is een slechte adem?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 


Wat is een slechte adem?

Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft last van een slechte adem. Misschien heeft u er zelf last van of kent u diverse mensen in uw omgeving die een slechte adem hebben. Vaak is het vooral ’s ochtends heel erg, maar soms is de onfrisse mondgeur de gehele dag aanwezig. Eén van de problemen van het hebben van een slechte adem is dat u uzelf niet goed ruikt. U weet dus niet of en wanneer uw adem niet fris is. Dit komt omdat er een snelle gewenning is aan uw eigen geur. Vaak ruikt u ook uw eigen parfum niet meer. Anderen kunnen uw adem wel ruiken en dit maakt u onzeker.

Eén ding is zeker: een onfrisse adem is erg vervelend voor degene die er last van heeft maar zeker ook voor zijn of haar omgeving.
Natuurlijk hebben we er allemaal wel eens last van na het eten van knoflook, uien en specerijen of na het drinken van alcohol. Dan gaat het om een tijdelijke slechte adem.

Wanneer de onfrisse adem altijd aanwezig is, is er iets anders aan de hand. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken :

 • Slechte adem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën. In de mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een gezond mondmilieu. Sommige van deze bacteriën breken eiwitten af. Eiwitten die in ons speeksel zitten en die we binnen krijgen met bepaalde voedingsproducten zoals zuivelproducten en vlees. Bij het “afbreken” van deze eiwitten ontstaan zogenoemde vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s). Deze zwavelgassen hebben een zeer onaangename geur en zijn dus verantwoordelijk voor een slechte adem. Wanneer er teveel van die bacterieën aanwezig zijn, krijg je een slechte adem. Dit kan komen door:
 • Plaque-aanslag op de tong: deze tongaanslag is de wit/gele aanslag die met name op het achterste gedeelte van de tong zit. Hierin kunnen grote hoeveelheden bacteriën zich ophopen.
 • Ontstoken tandvlees: het gaat dan om dezelfde soort bacteriën die rond en onder het tandvlees zitten. Deze bacteriën veroorzaken dan niet alleen een ontsteking maar ook een slechte adem. Een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist is dan noodzakelijk.
 • Droge mond: in een droge mond is minder speeksel aanwezig waardoor eventueel geproduceerde gassen in de mond makkelijker naar buiten kunnen komen. Een droge mond kan ontstaan wanneer er bijvoorbeeld teveel koffie of alcohol wordt gedronken en te weinig water. Een droge mond kan ook optreden bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bij chronische stress, hormonale klachten, bij ouderdom en een te geringe productie van speeksel. Ook gedurende de nacht is er minder productie van speeksel. Vandaar dat bij veel mensen de adem ’s ochtends bij het opstaan niet fris is.

Andere mogelijke oorzaken :

 • stress;
 • bepaalde soorten medicatie;
 • ontstekingen in de mond, neus en aan de luchtwegen;
 • maag- en darmproblemen;
 • suikerziekte;
 • vanuit de longen.
 


Wat kan u er zelf aan doen?

Een goede tandhygiëne is uiteraard van essentieel belang. Poets uw tanden na elke maaltijd en gebruik 's avonds tanddraad om voedselresten tussen de tanden te verwijderen.

Om de bacteriën correct te verwijderen, wordt aanbevolen ook de tong, het tandvlees, het verhemelte en de binnenkant van de wangen te poetsen.
Het schrapen van de tong is doeltreffender dan het borstelen van de tong. Bovendien is het sneller en makkelijker.

Een gebit (prothese) moet regelmatig worden gereinigd. Doe het 's nachts uit.

Drink voldoende water om een droge mond te voorkomen.
Probeer geen maaltijden over te slaan: hoe langer uw maag leeg blijft, des te meer droogt uw mond uit. Dit zorgt ervoor dat bacteriën zich sneller kunnen vermenigvuldigen.
Probeer door de dag kauwgom (zonder suiker) te gebruiken, zo vergroot uw de speekselproductie.

Ga regelmatig langs bij de tandarts om eventuele tandproblemen op te sporen.

Bepaalde planten en etenswaren bevatten ontsmettende en geurneutraliserende stoffen. Zo bevat verse peterselie nogal wat chlorofyl, een bacteriedodende stof.
U kan ook kauwen op kruidnagel, een kaneelstaafje, anijs- of venkelzaadjes,of dille.

 


Wat vertel u uw apotheker?

Vraag hem wat u kunt gebruiken om een frisse adem te hebben.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Bij je apotheker kan u ondermeer terecht voor:

 • een tongschraper;
 • een gorgelmiddel: vraag uw apotheker wel naar een produkt zonder alcohol (droogt de mond uit)en zonder suiker;
 • kauwgom zonder suiker;
 • chlorofyl in tabletvorm;
 • tandenbortels en tandpasta's: vervang uw tandenborstel om de twee à drie maanden.
 


Wanneer naar de huisarts?

Wanneer de middelen die u gebruikt hebt niet helpen en de slechte adem blijft aanhouden, kan u best naar de huisarts gaan om te zien wat de oorzaak dan kan zijn.

 
  Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Slechte adem