Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm. Het slijmvlies van de dikke darm wordt aangetast, waarbij er zweren ontstaan op de ontstoken plekken. Pas je voeding aan tijdens een opstoot. Soms is het nodig operatief een stuk darm te verwijderen.

Specifieke vragen?
Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm.  Het slijmvlies van de dikke darm wordt aangetast, waarbij er zweren ontstaan op de ontstoken plekken. De ontsteking begint meestal in het rectum (laatste deel van de dikke darm) en breidt zich verder uit tot één aaneengesloten ontstoken gebied.

Soms beperkt de ontsteking zicht tot het rectum. Er wordt dan gesproken van proctitis.

Als gevolg  van de ontsteking is de resorptiefunctie van de dikke darm verstoord.  Er is een groot verlies van vocht en elektrolyten via de stoelgang. De stoelgang is dun (diarree), bloederig en slijmerig. Diarree wordt vaak voorafgegaan door ernstige krampen. Door het bloedverlies kan er op termijn bloedarmoede ontstaan. Fistels en vernauwingen komen zelden voor.  

Periodes van opstoot wisselen af met rustige perioden waarin er weinig tot geen klachten zijn. De ernst en duur van klachten kan erg wisselend zijn, zodat het verloop van de aandoening nauwelijks te voorspellen valt.  

De eerste klachten treden meestal op tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.  

Bij ernstige klachten of wanneer de behandeling niet aanslaat, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Bij een operatie wordt de dikke darm weggenomen en wordt er een ileostoma aangelegd. Een ileostoma is een kunstmatige uitgang voor de stoelgang. De stoelgang wordt dan opgevangen in een zakje

Patiënten met colitis ulcerosa hebben een grotere kans om darmkanker te krijgen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: