Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Vaginale droogte


Algemeen

Wat verstaan we onder vaginale droogte?

Wat kan u zelf doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                          

vaginale droogte

Wat verstaan we onder vaginale droogte?

U zal vrouwen niet snel over ‘hun droge vagina’ horen spreken. Rond dit intiem onderwerp hangt vaak een taboe sfeertje. Nochtans hebben veel vrouwen er last van. Het is allerminst iets om uw over te schamen.

Uw lichaam maakt het vrouwelijke geslachtshormoon ‘oestrogeen’ aan. Als het gehalte van dit hormoon daalt, zal dat allerlei gevolgen hebben voor uw lichaam. Er zal minder bloed door uw vagina stromen en de wand van uw vagina zal minder slijm vormen. Hierdoor krijgt u last van vaginale droogte. Het is een typische klacht van de menopauze. Maar ook op jongere leeftijd kan u er last van hebben. Bijvoorbeeld wanneer u pas bevallen bent, vooral als u borstvoeding geeft. Soms is stress de boosdoener van uw probleem.

Een droge vagina kan verschillende ongemakken met zich meebrengen. We sommen ze even voor u op:

 • U voelt pijn bij het vrijen: als u pijn heeft, is het normaal dat u plezier en zin in het vrijen verdwijnen. Uw seksleven kan er danig onder lijden. Bovendien raakt de wand van uw vagina makkelijker beschadigd als ze niet vochtig genoeg is. Zo ontstaan er wondjes en verliest u bloed na het vrijen.
 • U krijgt last van jeuk, irritatie of een branderig gevoel.
 • Als u een tampon inbrengt, voelt dit vervelend aan.
 • U loopt meer kans op een vaginale infectie: in een droge vagina kunnen schadelijke bacteriën en schimmels beter groeien.
 

Wat kan u zelf doen?

Voor veel vrouwen vormt de pijn tijdens het vrijen het grootste probleem. Hier volgen enkele tips die de pret in uw bed hopelijk kunnen verbeteren:

 • Zorg ervoor dat u tijdens het vrijen voldoende opgewonden bent. Een uitgebreid voorspel kan u hierbij helpen. Uw lichaam zal op de seksuele prikkels reageren en uw vagina wordt vochtiger.
 • Probeer regelmatig te vrijen. Als u vrijt wordt je vagina gestimuleerd en blijft ze in een goede conditie.
 • Gebruik een glijmiddel. Dit is een eenvoudig maar doeltreffend hulpmiddel om pijn bij het vrijen te verminderen.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

U vindt vaginale droogte misschien niet het meest aangename gespreksonderwerp. Overwin uw schaamte en praat er toch over met uw apotheker.

 • Vertel uw apotheker allereerst hoelang u er last van heeft en wat u misschien zelf al heeft uitgeprobeerd. Op die manier kan hij of zij u gepaste raad geven.
 • Bent u in uw menopauze? Dan kan dit de oorzaak zijn van uw vaginale droogte. Meldt dit daarom ook aan uw apotheker, dan kan hij of zij hier rekening mee houden bij het advies.
 • Als u medicatie neemt, is het belangrijk uw apotheker hierover in te lichten. Sommige geneesmiddelen kunnen immers een droge vagina veroorzaken. Voorbeelden zijn bepaalde soorten van 'de pil', middelen tegen depressie of tegen allergie. Uw apotheker is de persoon bij uitstek om u hierover meer te vertellen.
 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Hieronder vind u enkele middeltjes waarvoor u bij uw apotheker terecht kan:

 • Uw apotheker kan u helpen bij uw keuze tussen de verschillende glijmiddelen. Niet elk glijmiddel is immers even geschikt voor vaginaal gebruik! Er bestaan middelen op basis van water en op basis van siliconen. Deze laatste drogen minder snel op en u zal hier dus wat langer plezier aan beleven.
 • U kan bij uw apotheker ook vochtinbrengende middelen verkrijgen. Deze brengt u aan in de vagina door middel van een applicator. Dergelijke intieme gels kunnen uw klachten voor een langere tijd verlichten.
 • Misschien brengen voedingssupplementen op basis van planten wel soelaas. Zo zouden de besjes van de duindoorn een positief effect hebben op vaginale droogte. Ook de plantaardige oestrogenen (‘fyto-oestrogenen’) uit hop, rode klaver of zilverkaars zouden rond de menopauze de typische klachten als warmte-opwellingen en vaginale droogte in zeker mate kunnen verlichten.
 

Wanneer naar de huisarts?

Bent u met bovenstaande tips niet geholpen? Ga dan eens langs bij uw huisarts. In zeldzame gevallen ligt een ziekte aan de grond van uw vaginale droogte. Uw arts zal dit verder onderzoeken.

Als u in uw menopauze bent, ondervind u misschien ook andere typische ongemakken. Worden deze klachten problematisch en voelt u zich er echt niet goed bij? Dan kan uw arts  u en therapie op basis van hormonen voorstellen. Deze behandeling heeft wel bijwerkingen. Uw arts zal de voor- en de nadelen grondig met u bespreken.

Heeft u vooral last van uw droge vagina en vallen de andere klachten goed mee? In dit geval kan uw arts u een vaginale crème voorschrijven. Deze crèmes bevatten ook hormonen, maar ze werken alleen op de vagina zelf in. U zal er hierdoor niet zoveel nevenwerkingen van ondervinden.

Zoals u ziet zijn er heel wat middeltjes die uw vaginale droogte kunnen verlichten. Aarzel dus niet om uw probleem met uw arts of apotheker te bespreken. Zij kunnen u vast verder helpen. Praat er ook over met uw partner. Zo kunnen jullie er samen voor zorgen dat uw vaginale droogte uw plezier tussen de lakens niet vergalt!

 
  Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!
Je zal vrouwen niet snel over ‘hun droge vagina’ horen spreken. Rond dit intiem onderwerp hangt vaak een taboe sfeertje. Nochtans hebben veel vrouwen er last van. Het is allerminst iets om je over te schamen.