Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Luieruitslag


Algemeen

 


Wat is luieruitslag?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?


Wat is luieruitslag?

Luieruitslag, ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd, slaat op de typische rode uitslag die baby’tjes krijgen wanneer hun billetjes iets te lang in een vochtige luier vertoeven. De uitslag komt voornamelijk voor aan de binnenkant van de dijen, billen en de geslachtsdelen. Door de combinatie van warmte, urinevocht en ontlasting ontstaat er wrijving en geraakt de huid geïrriteerd. Wanneer uw baby diarree heeft, is de kans op irritatie nog groter.

Soms is de uitslag te wijten aan een schimmelinfectie door de schimmel Candida albicans. Schimmels houden namelijk zeer sterk van vochtige en warme plekjes. Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekjes. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan.

Katoenen luiers kunnen de kans op luieruitslag vergroten, omdat ze het vocht langer bij de huid houden dan de wegwerpluiers die meestal een vochtopslorpende laag hebben. Bovendien kunnen restjes wasmiddel of wasverzachter op het katoen achterblijven en dat kan de babyhuid extra irriteren.

 


Wat kan u er zelf aan doen?

Belangrijk is dat u de huid zo droog mogelijk houdt. Dit kan u door bijvoorbeeld wat talk of een zink bevattende pasta aan te brengen op de billetjes, alvorens u de luier aandoet.
Laat uw baby vooral niet te lang met een natte luier rondlopen.

Gebruik bij het reinigen best huidvriendelijke reinigingsdoekjes zonder parfum. In de apotheek zijn doekjes verkrijgbaar die zodanig zijn samengesteld dat ze de huid niet extra zullen irriteren. Vermijd in ieder sterk geparfumeerde doekjes van bedenkelijke kwaliteit.

Merkt u dat uw baby veel last heeft van diarree? Bekijk dan eens met uw kinderarts of u de babyvoeding niet best wijzigt.

 


Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw apotheker hoe de uitslag er uitziet. In geval van een lichte luieruitslag zal hij of zij u vooral aanraden om de huid droog te houden.

Of is het toch wat erger en heeft uw baby werkelijk blaasjes of schilferende vlekjes op de bips?

Heeft uw baby ook last van diarree? Bespreek dan zeker de voeding met uw apotheker. Er bestaan in de apotheek verschillende hypo-allergene voedingsproducten die je baby kunnen afhelpen van een té losse stoelgang.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Er bestaan in de apotheek een hele reeks producten om luieruitslag te behandelen of te voorkomen.
Zoals reeds gezegd is het belangrijk de billetjes droog te houden. Dit kan aan de hand van zinkpasta’s en/of talkpoeder. Diverse cosmetische gamma’s hebben dergelijke babyproducten in hun assortiment. Maar vaak bereidt de apotheker dit soort producten ook zelf, wat de prijs kan drukken.

Wanneer uw baby extreem veel last heeft van luieruitslag kan het zijn dat hij of zij met een schimmelinfectie te kampen heeft. In de apotheek is een speciale pasta voorhanden waarin naast zinkoxide eveneens een schimmelwerend product zit. Wanneer u deze pasta aanbrengt telkens u uw baby verschoont, zal de schimmel na enkele weken verdwijnen. Net zoals bij voetschimmel is het ook hier belangrijk om de pasta voldoende lang te gebruiken (tot minimum 2 weken na het verdwijnen van de uitslag). Maar niets houd u tegen om dit soort pasta permanent te gebruiken.

Om impetigo of andere infecties te vermijden is het belangrijk opengesprongen blaasjes goed te ontsmetten. Uw apotheker zal u een geschikt ontsmettingsmiddel aanraden.

We wezen er eerder op dat diarree de luieruitslag in de hand kan werken. Heeft uw baby vaak last van diarree, dan kan dit te wijten zijn aan de voeding. Uw apotheker verkoopt ook diverse gespecialiseerde voedingen. Vraag hem gerust om raad!

 


Wanneer naar de huisarts?

Luieruitslag is niet gevaarlijk en meestal kan het met de middelen uit de apotheek goed behandeld worden.
Heeft uw baby extreem veel last of blijft de uitslag aanhouden, spreek er dan eens over met uw pediater. Misschien is er wat meer aan de hand en heeft hij werkelijk last van een soort eczeem.
Vaak kan een wijziging van de voeding al een oplossing bieden.

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!