Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Couperose


Algemeen

In onze huid zitten heel wat bloedvaten die overgaan in kleinere haarvaten. Deze haarvaatjes reageren door wijder en nauwer te worden onder invloed van warmte en kou, stress en dergelijke. Op deze manier kunnen de haarvaatjes de temperatuur regelen in de huid. Als we het bijvoorbeeld warm hebben koelen ze de huid af door het teveel aan warmte af te voeren, dit vaak in samenwerking met de zweetklieren die zorgen dat we transpireren.

Door het voortdurend fel verwijden van de haarvaten kunnen langs de neus, op de wangen of op de decolleté de kleine haarvaatjes (teleangiëctastieën) beschadigd raken. De haarvaatjes verwijden zich permanent en zijn dan zichtbaar. Het zijn allemaal kleine rode draadjes of bolletjes die door elkaar lopen. Er knappen ook wel eens wat vaatjes en dit ziet er dan uit als een klein rood spinnetje op de huid. Deze zichtbare haarvaatjes verdwijnen niet vanzelf. Dit noemen we couperose.

Couperose is vaak erfelijk en treedt meestal op bij mensen met een licht huidtype rond de leeftijd van 20 jaar. Het bereikt zijn hoogtepunt rond 45 jaar.