Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Premenstrueel syndroom


Algemeen

Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                           


Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

Vrouwen menstrueren in de vruchtbare periode. Gemiddeld genomen duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, met een spreiding van 20 tot 45 dagen. Samen met bloedverlies ervaren menstruerende vrouwen klachten als hoofdpijn, vochtophouding,  borstspanningen, rugpijn en buikkrampen. Rond de menstruatie zijn vrouwen vaak prikkelbaar, angstig of depressief. Dit geheel aan klachten wordt ook wel eens ‘het premenstrueel syndroom (PMS)'  genoemd. De ernst ervan kan sterk variëren. De oorzaak van PMS is niet helemaal duidelijk, maar het kan wellicht verklaard worden door de grote hormoonschommelingen en een overmatige vrijstelling van allerlei stoffen in het lichaam tijdens deze periode.

Menstruatiepijn is meestal het hevigst bij jonge meisjes en neemt af bij het ouder worden, bij pilgebruik of na de zwangerschap. Wanneer de pijnklachten pas op latere leeftijd optreden, kan dit een onderliggende oorzaak hebben. In dat geval is het zeker aangeraden dit te melden aan de huisarts of gynaecoloog.

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er zijn enkele tips die de pijnklachten kunnen verminderen:

 • Zorg voor een rustige en ontspannen houding
 • Een warmwaterzak ter hoogte van de onderbuik of een warm bad kan wonderen doen.
 • Als de pijn uitstraalt naar de rug kan massage van de onderrug enige verlichting brengen. Ook sommige turnoefeningen (bijvoorbeeld op handen en knieën zittend de rug beurtelings hol en bol maken) kunnen de pijn verlichten.
 • Vrouwen die veel vocht ophouden tijdens de menstruatieperiode kunnen eventueel geholpen zijn met vochtafdrijvende middelen (vb. brandnetelthee).

Personen gevoelig aan het premenstrueel syndroom geven we enkele bijzondere tips mee:

 • Beperk de hoeveelheid zout in het dieet om vochtretentie te reduceren,
 • Beperk het gebruik van zoetigheden en calorierijke producten. Deze kunnen bij sommige vrouwen leiden tot een snelle gewichtstoename. Vermijd best koffie en alcohol, zeker wanneer u last heeft van spanning ter hoogte van de borsten.
 • Mijd stressbevorderende factoren.
 

Wat vertelt u uw  apotheker?

Vertel duidelijk aan uw apotheker waar u het meeste last van heeft? Is het vooral buikkrampen? Of heeft u vooral last van een opgezwollen gevoel? Heeft u nog andere klachten zoals bijvoorbeeld migraine?

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Tegen de pijnklachten kan de apotheker u een doeltreffende pijnstiller aanraden op basis van ibuprofen of naproxen. Ook paracetamol kan bij sommige patiënten verlichting brengen. Aspirine raden we hier niet aan, aangezien dit de bloeding kan doen toenemen.

Sommige patiënten zijn geholpen met het krampwerende middel ‘butylhyoscine’. Dit kan eventueel gecombineerd worden met één van de vermelde pijnstillers.

 

Wanneer naar de huisarts?

Het kan zijn dat de pijnstiller die uw apotheker u aanraadt niet voldoende soelaas brengt. In dat geval gaat best langs bij uw huisarts of gynaecoloog. Vaak kan de anticonceptiepil de klachten verminderen.

Ga in ieder geval ook bij de arts langs wanneer:

 • de pijnlijke menstruatie optreedt na uw 25’ste levensjaar
 • wanneer u rond de eisprong veel pijn ervaart
 • wanneer u een zeurende pijn ervaart voor de menstruatie en die toeneemt eens de menstruatie begonnen is.
 • bij plotse hevige buikpijn
 • in geval van hevig en/of langdurig bloedverlies
 • wanneer de  pijn gepaard gaat met koorts en/of toeneemt bij seksueel contact.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!
 
Deze tekst is geschreven of nagelezen door Prof. dr. apr. Lies Leemans.

Aanverwante ziektebeelden: Menstruatiepijn