Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Tekenbeet


Algemeen

Wat is een tekenbeet?

Welke zijn de symptomen?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

                           Tekenbeet
Wat is een tekenbeet?

U kent ze wel, die vervelende zwarte of beige spinachtige beestjes die vooral van maart tot oktober de kop opsteken. Aanvankelijk zijn ze slechts een speldenkopje groot. Maar eens ze zich vullen met uw bloed worden ze al snel wat dikker.

Niet elke tekenbeet is gevaarlijk. Er moet enkel ingegrepen worden wanneer de teek u besmet met een bepaalde bacterie, namelijk. de Borrelia burgdorferi.  Lang niet alle teken zijn drager van deze bacterie en bovendien is er wellicht pas kans op infectie na een langdurig verblijf op uw lichaam. Het komt er dus op aan alert te zijn en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

In de apotheek zijn er diverse tangetjes voorhanden om de teek op een efficiënte manier te verwijderen, zoals de tekentang of de tekentwister.  Dit laatste is een soort vorkje waarmee u de teek als het ware draaiend (vandaar de naam ‘twister’) uit de huid kan verwijderen.

Wanneer u een tekeninfectie niet tijdig behandelt kan dat u na enkele maanden of jaren heel wat problemen opleveren: gewrichts-, hart of neurologische stoornissen.
Men spreekt in dat geval van de Ziekte van Lyme.

In bosrijke gebieden van centraal Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland) zijn sommige teken besmet met een virus. Ook dit kan leiden tot griepachtige symptomen of zenuwstoornissen (neurologische problemen).

 


Welke zijn de symptomen?

Een tekeninfectie verloopt aanvankelijk symptoomloos. Na enkele uren krijgt u last van jeuk. Na één of enkele dagen ziet u een rood vlekje verschijnen dat langzamerhand vergroot. Soms kan dit gepaard gaan met wat griepachtige symptomen. Als dat het geval is, moet u zo snel mogelijk naar de arts!

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

In principe moet u ervan uitgaan dat als u geen rode vlek ziet er ook geen direct gevaar is. Wanneer u toch besmet zou geraakt zijn na een tekenbeet, zal de arts u een specifiek antibioticum voorschrijven. De eigenlijke boosdoener van een tekeninfectie is namelijk niet de teek zelf, maar een bacterie. Als u dit antibioticum tijdig en voldoende lang neemt  zal u normaliter nadien geen verdere last ondervinden van uw tekenbeet. Vandaar het belang om bij een verdachte uitslag snel genoeg uw arts te raadplegen!

Wanneer u voor een avontuurlijke vakantie afzakt naar Centraal-Europa, informeer dan even bij uw arts of u zich best laat vaccineren. Er bestaat namelijk een vaccin tegen het virus dat door teken uit die regio kan worden overgedragen. Voor teken uit België of andere delen van Europa heeft vaccinatie totaal geen zin!

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

Beter voorkomen dan genezen is hier de absolute boodschap!

 • Draag tijdens wandelingen in bossen of grassen gesloten schoenen en een lange broek. Stop eventueel uw broekspijpen in uw sokken. Teken klimmen meestal langs je voeten omhoog. Lichtgekleurde kleding maakt teken beter zichtbaar.
 • Probeer in het bos, in je tuin of in grasvelden zoveel mogelijk op het pad te blijven en vermijd het hoge gras, ga niet op dode bladeren zitten.
 • Het is vooral belangrijk dat u, nadat u in hoge grassen heeft gelopen, uw benen goed controleert. Zeker in de lente en in de zomer.
 • Zet kinderen een pet op en doe hen iets met lange mouwen aan. Teken kruipen bij kinderen namelijk vaak op het hoofd en in de nek. Kleine kinderen kunnen ook besmet raken door onder laaghangende takken te lopen.
 • Controleer bij kinderen het hele lichaam; zeker ook achter de oren of in de nek!
 • Zogenaamde insectenwerende middelen bieden onvoldoende bescherming en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.
 • Schaf een tekenpincet aan, voor het geval je toch gebeten wordt.

Teken verwijderen

 • Verwijder de teek met een pincet, een tekentang of de tekentwister.
 • Het is belangrijk dat u het hoofdje helemaal verwijdert. Dit kan enkel door de teek op een juiste wijze te verwijderen. Plaats het open tekenpincet over de kop van de teek, zo dicht mogelijk op de huid. Verwijder de teek vervolgens door tegen de wijzers van de klok in te draaien. De tekentwister is hiervoor zeer geschikt. Ook de tekentang kan, maar let dan wel op dat u het lichaam van de teek niet plat drukt.
 • Ontsmet na gebruik het materiaal waarmee u de teek verwijderde, alsook de huid zelf.
 • Verdoof de teek niet eerst met alcohol of nagellak! Als u dat doet zal de teek juist eerder geneigd zijn het gif in uw lichaam te lozen.
 • Hou de plaats van de beet goed in oog. Meestal ontstaat er een rode vlek die na enkele dagen verdwijnt. Indien de vlek groter wordt of wanneer u zich griepachtig voelt, contacteert u best een arts.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Lyme