Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Spataders


Algemeen

Wat verstaan we onder 'spataders'?

Wat kan u zelf doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan de apotheker voor u doen?

Wat kan uw arts voor u doen?

 

              
                Wat verstaan we onder 'spataders'?

Spataders zijn verzwakte en uitgezette aders. Ze ontstaan ofwel doordat de druk in de aders van uw been verhoogt of doordat u aderkleppen niet meer goed functioneren. Deze aderkleppen zorgen er normaal voor dat het bloed dat vanuit de ledematen naar het hart wordt teruggepompt, niet kan terugvloeien. Wanneer ze niet goed meer functioneren, hoopt het bloed zich dus op in de aders. Dit gebeurt vooral in de onderste ledematen. Doordat het bloed zich ophoopt, kan er zich vocht opstapelen in de weefsels van uw benen en uw voeten. Hierdoor krijgt u zware, dikke en soms pijnlijke benen.

Er zijn verschillende oorzaken die het ontstaan van spataders in de hand kunnen werken:
Erfelijkheid: wanneer beide ouders spataders hebben is de kans groot dat u het ook krijgt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.
Zwangerschap: zwangerschap vergroot de baarmoeder. Hierdoor kunnen de aders in de buik worden dicht gedrukt, wat een verhoogde druk in de beenaders veroorzaakt. Hoe meer zwangerschappen u doormaakt, hoe groter de kans op spataders.
Zwaarlijvigheid: ook dit verhoogt de druk op de aders.
Warme weersomstandigheden: u krijgt weliswaar geen spataders door warm weer. Maar in geval u er heeft, zullen ze u meer parten spelen bij temperatuursverhoging. De rechtstreekse warmte van de zon zorgt immers voor een extra uitzetting van de aders in uw benen. Die zullen in de zomer m.a.w. zwellen, waardoor uw schoenen gaan knellen.

 

Wat kan u zelf doen?

Aangezien spataders vaak erfelijk zijn, kan u ze niet altijd voorkomen. Maar wel kan u de nare gevolgen wat indijken door volgende tips:

  • Houd uw gewicht onder controle.
  • Stop met roken
  • Vermijd te warme temperatuursomstandigheden. Zonnebaden met spataders is niet aan te raden, evenmin als overmatig sauna of Turks bad.
  • Koude douches bij warm weer zijn evenmin goed. In eerste instantie zullen uw aders wel wat samentrekken, maar nadien zetten ze opnieuw uit; vaak meer dan tevoren. Neem om die reden beter een lauwe douche.
  • Onthaar uw benen niet met warme was. Er bestaan voldoende andere methoden.
  • Beweeg regelmatig. Blijf niet te lang aan één stuk zitten of rechtstaan. Verander om de 20 minuten even van houding. Wandel af en toe wat rond als u een zittend beroep heeft! Gebruik een voetenbankje onder uw bureau.
  • Wanneer u rust, leg dan uw benen wat hoger (hoger dan uw hart). Dit bevordert het terugvloeien van het bloed. Ook wanneer u in een zetel zit legt u uw voeten best op een bankje.
  • Draag niet te zware lasten. Hierdoor zet u uw aders extra onder druk.
  • Sport op regelmatige basis en kies voor sporten waarbij u uw beenspieren aanspreekt. Joggen, wandelen (op een goed tempo!), fietsen of zwemmen zijn ideaal.
  • Doe af en toe wat specifieke oefeningen, zoals bv. afwisselend op hielen en tippen gaan staan. Span hierbij uw kuitspieren zoveel mogelijk op.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw apotheker wat precies uw klachten zijn en hoelang u er al mee zit. Vermeld ook wat u zelf al heeft ondernomen. Op die manier kan uw apotheker u het beste advies verlenen.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw apotheker!
De kans is klein dat eventuele middelen tegen spataders problemen zullen geven met uw huidige medicatie. Toch laat u best weten welke medicatie u nog gebruikt.

 

Wat kan de apotheker voor u doen?

Klachten van spataders kan u het best verhelpen door het dragen van drukkousen. Ze bieden een zekere ondersteuning aan de benen. Op die manier zullen de aders niet extra uitzetten.
Drukkousen kan u kopen in de apotheek. De apotheker zal wel eerst uw beenomtrek en uw beenlengte meten, om zo de juiste maat te kunnen bestellen.

In de apotheek zijn ook enkele geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van wilde paardenkastanje of wijnblad voorhanden. Ze kunnen bij spataders verlichting brengen. Maar preventie door middel van drukkousen en de tips die hierboven beschreven werden, zijn zeker even belangrijk!

 

Wat kan uw arts voor u doen?

Wanneer u echt heel veel last krijgt van uw spataders, raadpleeg dan best uw huisarts. Eventueel kan de arts u compressiekousen voorschrijven. Die worden op maat aangemaakt en bieden nog meer steun dan de gewone drukkousen.

Bij zeer zware spataders kan er eventueel gekozen worden voor een sclerotherapie, een varicectomie of lasertherapie.

Ga zeker snel naar de arts wanneer uw been zeer gezwollen, rood en warm is. Dit kan wijzen op een ontsteking (flebitis) en wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van een bloedklonter (tromboflebitis). Dit moet zo snel mogelijk behandeld worden. Als de bloedklonter zou loskomen, kan die met het bloed naar je hersenen of hartstreek worden vervoerd, wat meestal zeer nadelige gevolgen heeft!

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!