Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Reisziekte


Algemeen

Wat verstaan we onder reisziekte?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                           


Wat verstaan we onder reisziekte?

U heeft het wellicht ook al wel meegemaakt. U verheugt zich op een heerlijke daguitstap met vrienden, maar na enkele kilometers begint uw maag te draaien. Of u mag mee op een boottochtje, maar eens de haven uit maken de golven u kotsmisselijk.

U wordt ziek doordat de coördinatie tussen uw evenwichtsorgaan (in je binnenoor) en uw gezichtsveld mank loopt.

Als u bijvoorbeeld aan het lezen bent, is uw oog gefixeerd op een bepaald punt, terwijl uw inwendige oor niet ongevoelig blijft voor de bochten en de veranderingen van snelheid. Dat is de reden waarom u bijvoorbeeld best vooraan zit en uit het raam voor u kijkt wanneer u met de auto kronkelende bergen inrijdt.
Heeft u hier last van, houd dan zeker rekening met onderstaande tips.

 

Wat kan u er zelf aan doen?

Er zijn heel wat manieren om de kans op reisziekte te voorkomen. We zetten ze even op een rijtje:

 • Kinderen zijn minder gemakkelijk ziek wanneer ze tijdens het reizen uit het raam kunnen kijken. Zorg daarom voor een kinderstoeltje dat hoog genoeg zit, zodat ze niet alleen beveiligd zijn maar ook  hoger in de auto zitten en recht voor zich uit op het landschap of de horizon kunnen fixeren.
  Tracht de aandacht van de kinderen af te leiden door te zingen of het spelen van woordspelletjes. Het bekijken van een filmpje ter hoogte van de leuning vlak voor hen kan ook helpen, aangezien ze op die manier sowieso voor zich uitstaren.
 • Blijf tijdens een boottocht niet binnen zitten wanneer u gevoelig bent voor zeeziekte. Best plaats u zich midden op het dek, net boven de zeespiegel en in de vaarrichting. Op die manier zal ju het minste last van de golven ondervinden.
 • Ga zitten in de rijrichting tijdens het reizen per bus of trein.
 • Tracht tijdens een vliegreis een plaatsje ter hoogte van de vleugels te bemachtigen. Ook dan ondervind u het minste schommelingen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan u online uw zetel kiezen, tenminste als u tijdig boekt.
 • Lees of puzzel niet tijdens het reizen in auto of bus.
 • Neem een lichte maaltijd voor de afreis.
 • Zorg voor frisse lucht in de auto wanneer u een lange tocht maakt.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw apotheker of u al dan niet nog andere medicatie neemt. Sommige producten tegen reisziekte hebben een slaapverwekkend effect en worden daarom beter niet gecombineerd met andere middelen die slaperigheid veroorzaken (o.a. in- en doorslaapmiddelen, sommige antidepressiva, sommige pijnstillers, bepaalde anti-allergische middelen).

Wanneer u zwanger bent vertelt u dat best aan uw apotheker. Sommige geneesmiddelen mogen niet genomen worden tijdens de zwangerschap. Maar geen nood, er zijn bepaalde producten die perfect kunnen, nl. diegene die wel eens tegen zwangerschapsbraken gebruikt worden.

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

In de apotheek zijn er verschillende geneesmiddelen voorhanden:

 • Geneesmiddelen op basis van meclozine of dimenhydrinaat. Deze producten kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Hou er wel rekening mee dat ze slaapverwekkend werken. U mag ze niet gebruiken als u last heeft van  o.a. glaucoom (verhoogde oogboldruk) of een vergrote prostaat.
 • Er bestaan preparaten op basis van gember. Enkele recente studies tonen aan dat ook dit soelaas kan brengen tegen reisziekte en zwangerschapsbraken.
 • Er worden ook armbandjes verkocht die door druk op de polsslagader het evenwichtsorgaan zouden beïnvloeden en daardoor de braakneiging zouden verminderen. Hier bestaat echter weinig wetenschappelijk onderzoek of evidentie over. Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Dus bij kinderen eventueel het proberen waard.
 

Wanneer naar de huisarts?

In geval van reisziekte zal de apotheker u doorgaans kunnen verder helpen. De producten die tegen reisziekte verkocht worden zijn allen zonder voorschrift te verkrijgen. Maar heeft u uitzonderlijke veel last van reisziekte, praat er dan best toch eens over met uw arts.

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!