Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Oorsmeer


Algemeen

Wat is oorsmeer?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?Wat is oorsmeer?

Oorsmeer wordt gemaakt in de oorsmeerklieren van ons oor en vormt een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van de huid) uit afgestoten huidschilfers. Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten. Oorsmeer hoort alleen thuis in het buitenste eenderde deel van de gehoorgang, waar het wordt aangemaakt. Het oorsmeer beschermt ons oor tegen vocht, uitdroging, bacteriën en andere ziektekiemen. Het oorsmeer heeft ook een reinigende functie door het wegvagen van kleine onzuiverheden zoals stof, vuil en insecten.

De gehoorgang reinigt zichzelf van een overmaat aan oorsmeer doordat vers, vochtig oorsmeer indroogt en korrelig wordt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang. Op deze manier wordt het oorsmeer mee naar buiten genomen. Denk maar aan een gletsjer. Het kaakgewricht masseert ook door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de  uitgang van de gehoorgang. Het oor met water wassen is dus meestal voldoende, want bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.

Naarmate we ouder worden, dikt het oorsmeer in en wordt het taaier, brokkelig en scherp. Dit kan problemen geven bij de zelfreiniging van het oor. Overmatige haargroei in het oor, een nauwe gehoorgang, bepaalde ziekten of het terugduwen van oorsmeer kan ook het evenwicht van aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Als er te weinig oorsmeer wordt afgevoerd, kan er een oorsmeerophoping ontstaan met oorsmeer dieper dan in het buitenste eenderde van de gehoorgang.

 

Wat kan u er zelf aan doen?

 • Gebruik liever geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. U kan hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen. Als  u er echter voor zorgt dat het wattenpluimpje steeds in zijn geheel zichtbaar blijft tijdens het reinigen, is het risico dat u te diep gaat het kleinst.
 • Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over uw wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
  Vermijd om met uw vingers in uw oor te peuteren.
 • Een oorlepeltje kan u eventueel gebruiken om het oor te reinigen, als u het maar correct gebruikt. Gebruik zeker geen haarspelden, balpennen, lucifers, paperclips of tandenstokers!
 • Vermijd om kleine koptelefoons of oorstopjes te gebruiken. Zij kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
 • Als u een gehoorapparaat draagt, wordt de aanmaak van oorsmeer gestimuleerd door manipulatie met het apparaatje. Ook duwt u het oorsmeer gemakkelijker naar de binnenkant van het oor door middel van het gehoorapparaat. Zelfs een klein beetje oorsmeer kan het apparaat laten suizen of de werking verstoren. Regelmatiger oorsmeer (laten) verwijderen zal hierdoor nodig zijn.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vraag raad aan uw apotheker.

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

 • Als u een oorsmeerverstopping heeft, kan u speciale oordruppels gebruiken om de 'stop' op te lossen. De oplossingen verweken de prop zodat deze gemakkelijker uit het oor gespoeld kan worden. Spoel na het gebruik van deze druppels steeds het oor. Bij zachte proppen, doet u dit best na een kwartier. Voor harde proppen mag u de druppels een hele nacht ter plaatse laten.
 • Oorreinigende spuitflesjes op basis van fysiologisch serum (bepaalde zoutoplossing) vergemakkelijken het reinigen van het oor. Dit is vooral gemakkelijk bij kinderen, bejaarden of gehandicapten. Regelmatig gebruik van deze "oorreinigers" kan het ontstaan van oorproppen uitstellen.
 • Met een aangepaste waterstofperoxide-oplossing kunnen onzuiverheden uit het oor gespoeld worden.
 

Wanneer naar de huisarts?

 • Als u last heeft van een drastische vermindering van het gehoor. Enkel een oorprop die de volledige gehoorgang afsluit, geeft gehoorvermindering.
 • Als u last heeft van een oorprop en recent een loopoor, ongeluk van het oor, of een gaatje in het trommelvlies gehad heeft.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Oorpijn, Oorontsteking