Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Huisstofmijtallergie


Algemeen

Wat is huisstofmijtallergie ?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

 

                           Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is, zoals de naam reeds zegt, een allergie voor de huisstofmijt. De huisstofmijt is een microscopisch klein spinnetje dat slechts 0,3mm groot is. We kunnen het diertje niet met het blote oog zien. Huisstofmijten houden van warme, vochtige plaatsen. Een huis met een temperatuur tussen 17°C en 25°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 75% (hoge vochtigheidsgraad) is hun ideale verblijfplaats.  U vindt ze dan ook in elk huis. Ze verschuilen zich het liefst in stoffen (lakens, matras, zetel, gordijnen, tapijten,enz.).  De textielvezels, waarin de mijt diep weggedoken zit, doen dienst als bufferzone die de temperatuursschommelingen en de wisselende vochtigheid en licht opvangt. De huisstofmijten voeden zich daar met onze huidschilfers en die van dieren. Hun lievelingsplekje is dan ook niet verwonderlijk onze slaapkamer. In een bed leven soms wel tienduizenden huisstofmijten.

Mensen zijn voornamelijk allergisch voor de uitwerpselen van de mijten en niet voor de mijten zelf. De huisstofmijt, die sechts enkele maanden leeft, produceert tot 200 maal zijn gewicht aan uitwerpselen. De uitwerpselen zijn kleine balletjes die te groot zijn om in onze luchtpijptakken door te dringen. Ze kunnen wel uitdrogen en in stukjes uit elkaar vallen en zo kleine klompjes vormen die tot diep in onze luchtwegen kunnen doordringen. Huisstofmijtallergie irriteert vooral onze slijmvliezen. U kan last hebben van niezen, een geïrriteerde keel, een verstopte of lopende neus, prikkelende ogen, aanhoudende prikkelhoest, netelroos (soort van uitslag met blaasjes en jeuk), eczeem, oorontsteking en astma.

Bij huisstofallergie is het belangrijk hygiënische maatregelen te nemen (zie verder) en de luchtvochtigheid te beperken. Toch is de aanwezigheid van huisstofmijt uit een normale woning nooit helemaal uit te sluiten. Gans het jaar door bestaat er een risico van allergie voor huisstofmijt. Er zijn perioden waarin een allergie bevorderd wordt, zoals tijdens de herfst. De lucht wordt dan iets minder ververst, de verwarming wordt aangezet en we leven meer binnenshuis. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de mijten.

In België is waarschijnlijk tien procent van de bevolking allergisch voor de huisstofmijt. De helft van alle personen met een allergie en vijfenzeventig procent van de allergische astmapatiënten zijn er gevoelig voor. De problemen kunnen reeds zeer vroeg optreden, reeds vóór het eerste levensjaar. Het is daarom belangrijk dat deze allergie zo snel mogelijk wordt opgespoord, zodat er onmiddellijk maatregelen getroffen kunnen worden.

 

Wat kan u er zelf aan doen?

Een regelmatig en zorgvuldig onderhoud van de slaapkamer is onontbeerlijk. Het is vanzelfsprekend dat de persoon die allergisch is, hier indien mogelijk niet bij betrokken wordt. Indien dit niet mogelijk is, wordt het dragen van een beschermend masker tijdens het onderhoud aanbevolen.

 • Laat het bed de hele dag onopgedekt. Zo kan het afkoelen en het vocht kan verdampen. Was de lakens elke week op meer dan 60°C.
 • Geef de voorkeur aan synthetisch beddengoed. De matras, het hoofdkussen en het dekbed overtrekt u met een speciale hoes die de lucht en het vocht doorlaat, maar de uitwerpseldeeltjes van de huisstofmijt weerhoudt.
 • Verkies synthethisch dekbedden. Was deze minstens drie maal per jaar op meer dan 60°C.
 • Kies voor vloerbekleding die u met warm water kan afwassen. Verwijder tapijten.
 • Plaats de kleerkast zo mogelijk buiten de slaapkamer. Plaats zo weinig mogelijk meubilair in de slaapkamer.
 • Geen boeken, planten, speelgoed of knuffeldieren op de slaapkamer. Als u knuffels niet warmer dan 60°C kan wassen, kan u ze ook 48uur in de diepvries bewaren.
 • Kies voor gordijnen of overgordijnen in synthetisch materiaal, was ze om de drie maanden.
 • Verlucht regelmatig het huis. Een goede ventilatie is vooral belangrijk bij dubbele beglazing omdat de binnenste glasruit warm blijft en de condensatie zich bij voorkeur voordoet op stoffen in de kamer. Dit doet de vochtigheid toenemen. De luchtvochtigheid houd u best laag, d.w.z. een relatieve luchtvochtigheid beneden 55%. Gebruik de verwarming ook zo min mogelijk.
 • Kleed u aan en uit buiten de slaapkamer.
 • Vermijd het gebruik van sterk geurende producten.
 • Dweil de vloer twee maal per week. Stof af met een vochtige doek. Schud het beddengoed buiten uit. Stofzuigen is enkel efficiënt indien u een stofzuiger met een HEPA- of ULPA-filter gebruikt.
 • Laat geen dieren in de slaapkamer toe.
 • Zorg voor een maximale lichtinval in huis, vooral in de slaapkamers.
 • Als u op vakantie gaat, laat u uw huis best op dezelfde wijze als anders onderhouden. Vermijd om 's avonds laat toe te komen in een vakantieverblijf dat lange tijd afgesloten is geweest. Plan  uw aankomst in de namiddag zodat het beddengoed kan worden gelucht en de huisstomijtwerende hoezen aangebracht kunnen worden.
 • Maak afspraken met de leraren over de klaslokalen. Ook daar kan de huisstofmijt vertoeven. Dieren mogen er zeker niet toegelaten worden.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw klachten en vraag raad.

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Antihistaminica of anti-allergische middelen verlichten de symptomen door de vrijgave van histamine, een chemische stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie, te blokkeren. De antihistaminica (bvb cetirizine, loratadine) bestaan o.a. in tabletten die bij voorkeur 's avonds worden ingenomen. Bepaalde soorten kunnen namelijk slaperigheid uitlokken.

 • Tabletten worden meestal aanbevolen indien er allergische symptomen ter hoogte van verschillende organen voorkomen (bvb. oog en neus). Er bestaan ook combinaties van een antihistaminicum met een neusontzwellend middel. Deze worden best enkel kortstondig gebruikt worden.
 • Er bestaan neussprays met antihistaminica (anti-allergische middelen). Deze kunnen allergische symptomen ter hoogte van de neus vrij snel (na minder dan dertig minuten) verlichten. Deze sprays kunnen ook de irritatie ter hoogte van de ogen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn azelastine en levocabastine.
 • Oogdruppels met een antihistaminicum verlichten allergische symptomen ter hoogte van de ogen. Voorbeelden hiervan zijn azelastine en levocabastine.
 • Er bestaan neussprays of neusdruppels  met Natriumcromoglycaat voor preventief gebruik. Na een zeven- tot tiental dagen treden deze geneesmiddelen in werking. Er wordt best een drietal weken voor de verwachte blootstelling aan de allergenen gestart met de behandeling. Het is belangrijk dat het geneesmiddel continu gebruikt wordt, want anders kunnen de symptomen van de allergie weer opduiken. Om ervoor te zorgen dat de oplossing van de neussprays (of neusdruppels) met het gehele neusslijmvlies in contact komt, wordt de neus best op voorhand gereinigd.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!