Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Haarschilfers


Algemeen


Wat zijn haarschilfers of roos?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

   


              


Wat zijn haarschilfers of roos?

Schilfers op uw donkere pak. Jeuk op uw hoofd. Het is vervelend om roos te hebben. Veel mensen vinden het vies en sommigen zijn bang dat ze er kaal van worden.
Roos kan hardnekkig zijn, maar met kaalheid heeft het niets te maken.

Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal
vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein.

Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces tweemaal zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar
klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.

Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk.

Wie krijgt hoofdroos?
Vaak begint hoofdroos in de puberteit. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal wordt het minder na
het vijftigste jaar.

Bij baby's ontstaan soms in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Die vorm van hoofdroos wordt 'berg' genoemd.

Hoe ontstaat het?
Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de
schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet.

Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat,
maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.

 


Wat kan u er zelf aan doen?

U kunt zelf verschillende dingen doen om uw hoofdroos te bestrijden.

 • Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de CV aan kunt u er dus meer last van hebben.
  Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.
 • Was uw haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo als u last heeft van roos. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.
 • Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. U kunt ze blijven gebruiken.

 • Bij een baby met melkkorstjes kunt u het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kunt u de melkkorstjes voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. Na verloop van tijd verdwijnen de melkkorstjes ook vanzelf.
 


Wat vertelt u uw apotheker?

Vraag welke shampoo u het best kunt gebruiken en hoevaak u uw haren hiermee moet wassen.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Bij de apotheek zijn verschillende shampoos tegen hoofdroos verkrijgbaar. Een shampoo waar ketoconazol in zit, is een goede keuze. De shampoo met ketoconazol is een medicinale shampoo.

Shampoo met ketoconazol
Ketoconazol werkt tegen schimmelinfecties. Dit middel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. Als u zwanger bent, vraag dan eerst uw huisarts om advies voordat u deze shampoo gaat gebruiken.

 • Gebruik: gebruik deze shampoo eerst vier weken lang tweemaal per week. Daarna gebruikt u het eenmaal per week tot de klachten zijn verdwenen.
  Wilt u uw haar vaker wassen, dan kunt u het de andere dagen wassen met een milde of pH-neutrale shampoo.
  Het is dan wel raadzaam om de shampoo met ketoconazol drie of vier keer per week te gebruiken in plaats van een of twee keer per week.
  Als u uw haar tussendoor wast met gewone shampoo, werkt de shampoo met ketoconazol namelijk minder goed.
 • Bijwerkingen komen niet vaak voor. Huidirritatie, jeuk, vetter of droger haar en haaruitval kunnen voorkomen. Bij chemisch beschadigd en grijs haar kan verkleuring optreden. Bij overgevoeligheid voor een van de werkzame bestanddelen is het beter over te stappen op een ander middel.

Antiroos-shampoo met seleensulfide
Antiroos-shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen.
Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij  drogisterij en apotheek.

Antischimmelmiddelen
Antischimmelmiddelen bestrijden schimmelinfecties van de huid. Ze beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk, roodheid en de schilfering zullen verminderen of verdwijnen.
Voorbeeld is ketoconazol shampoo.

Salicylzuur lotion
Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor schilfers sneller verdwijnen. Het bevordert bovendien de normale groei van de huid.  

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, stillen de jeuk die ontstaat  bij hoofdroos door het vrijkomen van te veel talg en vet. De neiging tot krabben neemt af en de hoofdhuid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.

 • Zwak werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als zinkpyrithion, antischimmelmiddelen of teren onvoldoende werken.
  Voorbeeld is hydrocortisoncrème.
 • Vrij sterk werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als zwak werkzame bijnierschorshormonen onvoldoende werken.
  Voorbeelden zijn hydrocortison-butyraat lotion en triamcinolonacetonide lotion.

Teren
Teren stillen de jeuk, bevorderen een normale groei van de huid en werken licht ontsmettend. Hierdoor kan de huid zich herstellen en heeft u minder neiging tot krabben. Het wordt gebruikt wanneer de gewone antiroos-shampoos met zinkpyrithion en antischimmelmiddelen onvoldoende effect hebben.
Voorbeelden zijn koolteer shampoo of lotion.

Gebruiksaanwijzing shampoos tegen hoofdroos

 • Was uw haar altijd eerst met een milde of pH-neutrale shampoo en spoel die goed uit.
 • Masseer dan het middel stevig in en laat het ten minste vijf minuten intrekken.
 • Spoel daarna weer goed uit.
 


Wanneer naar de huisarts?

In bepaalde gevallen is het beter de huisarts te raadplegen. Mogelijk is uw aandoening geen hoofdroos en is een andere behandeling noodzakelijk.

 • Als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld door het krabben.
 • Als er sprake is van haaruitval. Dan is de klacht geen gewone hoofdroos.
 • Als de schilfering er zilverachtig uitziet en er ook geïrriteerde schilferende plekken zijn elders op het lichaam, bijvoorbeeld in de knieholtes of de holtes van de ellebogen. Ook dan is het waarschijnlijk geen hoofdroos.
 • Als de hoofdroos na zes weken behandeling volgens voorschrift met een medicinale shampoo nog geen resultaat heeft gehad.

Bron: NHG en KNMP

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Hoofdroos of schilfertjes, Droog haar