Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Blauwe plekken


Algemeen


Wat zijn blauwe plekken?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?


Wat zijn blauwe plekken?

Blauwe plekken zijn het gevolg van gescheurde bloedvaatjes na een stoot of een valpartij. De huid kleurt blauw omdat het bloed zich verspreidt in de omgevende weefsels. De meeste blauwe plekken zijn onschuldig en verdwijnen na twee à vier weken vanzelf. Het genezingsproces gaat meestal gepaard met een rijk kleurenpalet, van donkerpaars tot geel.

Senioren zijn door de huidveroudering makkelijker “prooien” voor blauwe plekken, vooral op voorarmen, handen, benen en voeten. Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen, met dijen, bips en bovenarmen als kwetsbaarste zones. Op de plaats van de botsing kan een hematoom ontstaan. Die verdikking is meestal goedaardig (behalve op het hoofd), en het gaat in geen geval om een bloedklonter. Vaak gebeurt het dat grote blauwe plekken zich verplaatsen. Zo zal een blauwe plek op het been doorgaans trager genezen dan een blauwe plek op arm of gezicht. Opgelet: een intense huidverkleuring, zwelling en pijn die optreden binnen het halfuur na de klap of de val, kunnen wijzen op een ernstiger probleem zoals een verzwikking of breuk. Blauwe plekken die zomaar verschijnen, kunnen op een zwaardere aandoening wijzen (hemofilie bijvoorbeeld). In dat geval moet u snel uw arts raadplegen.

 


Wat kan u er zelf aan doen?

Een lokale behandeling versnelt de genezing en verlicht de eventuele pijn of zwelling. U mag tot 48 uur na de vorming van de blauwe plek ijs of koude kompressen aanbrengen, en dat gedurende 15 tot 20 minuten, verschillende keren per dag. Koude verzacht immers de pijn en vermindert de zwelling en de ontsteking. Leg nooit rechtstreeks ijs op uw huid. Hebt u een blauwe plek op een arm of been, plaats die dan boven harthoogte, bijvoorbeeld door ze op een berg kussens te leggen. Dat zal de zwelling verminderen en verhinderen dat de blauwe plek uitzet. U kunt een crème gebruiken om de genezing te versnellen. Uw apotheker zal u daarover advies geven. Een warm bad of douche, hete kompressen en alcohol zijn te mijden, want tijdens de eerste 48 uur kan de warmte de blauwe plek en de zwelling doen toenemen. Ook roken is uit den boze, want tabak heeft een negatief effect op de bloedsomloop en de collageenstofwisseling. Na 48 uur mag u drie keer per dag gedurende tien minuten een warm washandje op de blauwe plek leggen. Dat stimuleert de bloedcirculatie in de getroffen zone en versnelt de genezing.

Bron: e-gezondheid.be

 


Wat kan u apotheker voor u doen?

Uw apotheker kan een zalfje meegeven.

 


Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u zich zorgen maakt, kunt u naar de huisarts gaan.

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!