Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Blaasontsteking


Algemeen


Wat is een blaasontsteking?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?


Wat is een blaasontsteking?

De blaas is de opslagplaats voor urine en zit onder in de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken.

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking.

Waardoor komt het?

Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën.
Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Het is niet waarschijnlijk dat u van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen.

Kan het kwaad?

Een blaasontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

 


Wat kan je u zelf aan doen?

 • Om een blaasontsteking te voorkomen, is het belangrijk voldoende te drinken. Probeer twee liter per dag te drinken.
 • Door regelmatig te plassen, spoelt u bacteriën naar buiten. Plas uw blaas altijd goed leeg.
 • Bij sommige vrouwen komt een blaasontsteking minder snel terug als ze plassen na het vrijen.
 • Het drinken van cranberrysap kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
 


Wat vertelt u uw apotheker?

 Vraag raad bij uw apotheker of arts.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Bij de apotheek haalt u afplakzakjes of potjes om de urine in op te vangen wanneer u naar de huisarts gaat.

 


Wanneer naar de huisarts?

 • Mannen met klachten die op een blaasontsteking wijzen, moeten altijd contact met de huisarts opnemen.
 • Vrouwen die denken een blaasontsteking te hebben, hoeven niet altijd naar de huisarts. Zij kunnen contact opnemen als de klachten te hinderlijk zijn of langer dan een week duren.
  Vrouwen moeten met klachten van een blaasontsteking wél naar de huisarts, als ze zwanger zijn of als ze koorts krijgen of pijn in hun zij of als ze denken een seksueel overdraagbare aandoening te kunnen hebben.
  Als er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.
 • Kinderen met koorts zonder duidelijk oorzaak, kunnen een blaasontsteking hebben en moeten naar de huisarts.

Wanneer u met de genoemde klachten naar de huisarts gaat, moet u urine meenemen. Voor het opvangen van urine zijn geen speciale maatregelen nodig. Gebruik bij voorkeur de ochtendurine. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij kleine kinderen kunt u afplakzakjes gebruiken om de urine op te vangen.

De urine moet bij voorkeur binnen twee uur na het plassen worden onderzocht. Als het u niet lukt de urine op tijd te brengen, bewaar het dan in de koelkast. In de koelkast blijft de urine 24 uur geschikt voor onderzoek.

Bron: NHG

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!