Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Spierkrampen


Algemeen

Wat verstaan we onder spierkramp?

Wat kunt u zelf doen?

Wat vertel ik mijn apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wat kan uw arts voor u doen?

 

                               

spierkrampen

Wat verstaan we onder spierkramp?

Niets is zo vervelend als plotse spierkrampen, temeer daar ze vaak optreden op de meest onverwachte momenten en we er geen controle over hebben. De spierkramp ontstaat door een sterke samentrekking van de spier. Tijdens de kramp voelt de spier hard en pijnlijk aan, maar er is geen sprake van zwelling of bloeduitstorting. Doorgaans leidt spierkramp tot een (tijdelijke) functievermindering.

Spierkrampen kunnen overal voorkomen, maar treden het vaakst op ter hoogte van de kuit, voet, scheenbeenspieren en handen.

Oorzaken?

 • Spierkrampen komen vaak voor tijdens het sporten door een verminderde bloeddoorstroming en dus verminderde zuurstofvoorziening. Een slechte warming up of conditie-opbouw liggen vaak aan de oorzaak van spierkrampen bij het sporten.
 • Een verstoorde stofwisseling (tekort aan calcium, kalium of magnesium) kan een negatieve invloed hebben op de chemische processen die zich tijdens de inspanning in de spier voltrekken en eveneens aanleiding geven tot spierkramp. Ook overmatig alcoholgebruik kan hiertoe leiden.
 • Een laag glucose(suiker)gehalte in de spier.
 • Een zouttekort door zoutloos dieet.
 • Vochtverlies (overvloedig zweten), wat kan leiden tot een verstoorde electrolytenbalans.
 • Vermoeidheid.
 • Zwangerschap
 • Bij ouderen is de spierkramp tijdens het wandelen vaak te wijten aan vernauwingen van bloedvaten door (slag)aderverkalking (“etalagebenen”).
 

Wat kunt u zelf doen?

Eerst en vooral is het belangrijk om spierkramp te voorkomen door een goede opwarming en afkoeling bij het sporten in te bouwen. Bouw uw conditie langzaam op en ga niet meteen tot het uiterste.

Bij kramp is het belangrijk om de opgetreden reflex te doorbreken zodat de spiervezels weer in hun normale patroon gaan aanspannen en ontspannen. Het beste kunt u dit bereiken door te proberen de verkrampte spier te rekken. Ook door massage kan u proberen de zuurstofdoorstroming weer te verbeteren.

Het kan eveneens helpen om de spieren op te warmen door warme kleding (beenwarmers), een hot pack of door even de sauna in te gaan. Als de kramp wordt veroorzaakt door hitte en uitdroging mag dit vanzelfsprekend allemaal niet.

Aangezien spierkramp soms wordt veroorzaakt door een verstoring van de elektrolyten- of zoutbalans, is het belangrijk de nodige aandacht aan de voeding te besteden en voldoende te drinken (min. 2 liter water per dag).

Tijdens het sporten zweten we veel en verliezen we bijgevolg veel zout. Om die reden kunnen bij het sporten elektrolytenrijke drankjes het verlies ervan compenseren.

Probeer een gezonde en gevarieerde voeding na te streven. Eet voldoende vers fruit en groenten. Via de onderstaande tabel krijgt u een idee van waar we vooral magnesium, kalium of calcium in terug vinden.

ELEKTROLYT              VOEDINGSBRONNEN
Calcium   Melkproducten,
Brood,
Broccoli, groene kool, spinazie
Kalium   Broccoli, kolen, sla, avocado's,komkommers, bieten, wortelen
Vijgen, appels, druiven, bananen,perziken
Magnesium   Kool, aardappelen, groene sla
Noten (amandelen!),gedroogd fruit, bananen, appelen
Koffie, thee en cacao
 

Wat vertel ik mijn apotheker?

Vertel duidelijk aan uw apotheker waar u last van heeft. Tracht hem of haar een duidelijk beeld te geven van je pijn, door te antwoorden op volgende vragen:

 • Waar doet het vooral pijn?
 • Gaat het enkel om spierkramp of is er ook sprake van zwelling en/of blauwkleuring?
 • Bent u gevallen of heeft u een verkeerde beweging gedaan waardoor de spierpijn begon?
 • Hoe frequent treden de krampen op?
 • Wat deed u er zelf al aan?

Het is eveneens belangrijk dat u aan je apotheker vertelt welke medicatie u neemt. Sommige geneesmiddelen kunnen spierpijn als bijwerking hebben. Dit is vooral het geval bij geneesmiddelen die gebruikt worden om het cholesterolgehalte te verminderen.

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

De apotheker kan u eventueel een hotpack aanraden. Opwarmende zalven of crèmes hebben in dit geval weinig zin.

Wanneer echter de spierkrampen regelmatig optreden is het aangewezen een arts te raadplegen. Die kan aan uw bloedbeeld zien of u bepaalde stoffen tekort hebt (zoals magnesium, kalium of calcium) en u een geschikte therapie voorschrijven.

 

Wat kan uw arts voor u doen?

Spierkrampen kunnen te wijten zijn aan een tekort van magnesium, calcium of kalium. De arts kan dit in uw bloed bepalen en u indien nodig een passend supplement voorschrijven.

Ga in ieder geval ook bij de arts langs wanneer:

 • de hygiënische maatregelen niet voldoende verlichting brengen.
 • de kramp aanhoudt of telkens opnieuw optreedt.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker