Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Bekkenontsteking


Algemeen

Ook gekend als: pelvic inflammatory disease, PID

Wat is een bekkenonsteking?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?
Wat is een bekkenontsteking?

Bekkenontsteking is een aandoening waarbij een ontsteking in de baarmoederhals zich uitbreidt in het slijmvlies  van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Ook het buikvlies, de blaas en de endeldarm kunnen geïnfecteerd raken.

Typische symptomen zijn:

 • koorts;
 • hevige pijn in het bekken en de onderbuik;
 • uitstralende pijn naar de onderrug;
 • abnormale vaginale afscheiding (hevig, andere kleur, sterke geur);
 • pijn bij het vrijen;
 • pijn bij het plassen;
 • vaginaal bloedverlies.

De symptomen kunnen snel optreden en hevig zijn. In sommige gevallen zijn klachten echter licht of verlopen ze sluimerend, zodat de ontsteking onopgemerkt blijft.  

Een bekkenontsteking moet steeds behandeld worden. Zonder tijdige behandeling kunnen de eileiders beschadigd raken. Door vorming van littekenweefsel kunnen de eileiders afgesloten raken. Hierdoor verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.

 


Welke zijn de oorzaken?

In ongeveer 50 procent van de gevallen wordt een bekkenontsteking veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals chlamydia of gonorroe. De bacteriën dringen bij geslachtsgemeenschap de vagina binnen. Door de warme en vochtige omgeving kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en kunnen ze een baarmoederhalsontsteking veroorzaken. Zonder behandeling kan de ontsteking verder uitbreiden naar de baarmoeder en andere organen in het bekken.  

Een bekkenontsteking kan ook veroorzaakt worden door darmbacteriën. Deze zijn onschadelijk zolang ze in de darmen blijven. Wanneer ze in de vagina terecht komen, kunnen ze een ontsteking veroorzaken.

Daarnaast kan een bekkenontsteking veroorzaakt worden door bacteriën die van nature aanwezig zijn in de vagina. De kans hierop is groter bij een geboorte of ingreep waarbij instrumenten werden ingebracht in de baarmoeder (abortus, spiraaltje).

De ontsteking kan ook ontstaan na verspreiding van een ontsteking elders in het lichaam, bijvoorbeeld door een blindedarmontsteking.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Raadpleeg een arts bij symptomen die kunnen wijzen op een bekkenontsteking.

Soms geef een bekkenontsteking geen klachten. Bij sterk wisselende seksuele contacten is het aan te raden om u regelmatig te laten testen op soa’s. Laat u na onveilige geslachtsgemeenschap steeds testen op soa’s.

Indien reeds een behandeling gestart werd, neem dan contact op met uw arts wanneer klachten verergeren (blijvende of toenemende koorts en/of pijn, braken).

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Indien een behandeling met antibiotica gestart wordt, maak dan de volledige kuur af, ook als u zich al snel beter voelt.
 • Vermijd geslachtsgemeenschap zolang de infectie niet genezen is.
 • Indien een SOA de oorzaak is, vermijd dan een nieuwe infectie door veilig te vrijen (condoom).
 • Laat u na onveilige geslachtsgemeenschap steeds testen op soa’s.
 • Bij sterk wisselende seksuele contacten is het aan te raden om u regelmatig te laten testen op soa’s.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!