Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Migraine


Algemeen

Wat is migraine?

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

                                                                                                                                

        

Wat is migraine?

Migraine is een complexe aandoening gekenmerkt door aanvallen van ernstige hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uren.

Vaak kondigt migraine zich aan door andere klachten dan hoofdpijn, zoals gezichtsstoornissen (o.a. het zien van flitsende beelden of zigzaglijnen), of tintelingen en stijfheid ter hoogte van de lippen, het aangezicht, de vingers of de handen. Sommige patiënten voelen zich ook misselijk of hebben braakneigingen.

De hoofdpijn bij migraine is eerder een kloppende pijn en komt vaak maar aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn situeert zich meestal vooraan of zijdelings van het hoofd. Typisch voor migraine is dat de hoofdpijn toeneemt bij inspanningen en meestal verbetert na rust in een donkere kamer.

Migraine komt drie maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De onderliggende oorzaak is niet altijd even duidelijk. Uitlokkende factoren zijn stress, bepaalde voedingsfactoren (o.a. chocolade, belegen kaas, cocosnoot en wijnen) externe prikkels (o.a. flikkerlichten  en snel veranderende televisiebeelden). Migraine kan ook het gevolg zijn van hormonale veranderingen, bv. rond de menstruatie of de menopauze.

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is vooral belangrijk dat u voor uzelf nagaat welke prikkels migraine bij u uitlokken en dat u deze tracht te vermijden. Houd eventueel een dagboek bij waarin u noteert wat u zoal deed en at voordat u een aanval kreeg. Op die manier kan u beter uw eigen uitlokkende prikkels inschatten.

Heel vaak is stress een directe aanleiding tot de ontwikkeling van een migraineaanval. Zorg daarom voor voldoende rustpauzes en beweging. Slaap voldoende, verbruik lichte maaltijden en zorg dat u zich voldoende ontspant. 

Wanneer u weet dat bepaalde voedingsstoffen een aanval bij u kunnen uitlokken, laat deze dan zeker achterwege. 

Sommige migrainelijders zijn gebaat bij een relaxatietherapie. We denken hier bijvoorbeeld aan yoga of bepaalde ademhalingsoefeningen.

 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw apotheker van welke symptomen   last hebt, hoe vaak ze optreden en hoelang ze duren. Vertel hem ook als u nog andere geneesmidelen of voedingssupplementen inneemt. Vertel hem zeker als u zeer regelmatig pijnstillers gebruikt. Veelvuldig gebruik van pijnstillers kan immers migraine uitlokken!

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer u migraineklacht slechts af en toe optreedt en uw dagelijkse leven niet al te erg beïnvloedt, kan een gewone pijnstiller soms volstaan om de klacht te verhelpen. Neem dergelijke pijnstillers zeker niet te vaak in. Een overmatige inname van pijnstillers kan na enkele weken op zich aanleiding geven tot hoofdpijn. Wanneer u met andere woorden merkt dat u te vaak een pijnstiller nodig heeft om uw klachten onder controle te houden, gaat beter eens langs bij de arts. Die kan u andere, meer specifieke medicatie voorschrijven die speciaal voor migraine is aangewezen.

Ook voor eventuele misselijkheid kan de apotheker u iets aanraden.

 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer uw migraineklachten vaak optreden is het zeker aangeraden langs de arts te gaan. De arts zal via specifieke vragen proberen te achterhalen of het werkelijk om migraine gaat. Wanneer dit het geval blijkt te zijn kan er zeer specifieke medicatie voor migraine worden voorgeschreven (ergotamine of triptanen). De triptanen vereisen een extra woordje uitleg wat de inname betreft. Uw arts en apotheker zullen u hierover zeker inlichten wanneer een dergelijk product zou worden voorgeschreven.

Wanneer de migraineaanval echt zeer frequent voorkomt (meer dan 2 maal per maand), dan kan de arts ervoor opteren een preventieve behandeling met medicatie op te starten, om te vermijden dat de klachten nog zo vaak optreden. Deze medicatie is louter preventief bedoeld en helpt niet om de hoofdpijn te verminderen eens de aanval is doorgebroken.

Producten die hiervoor kunnen gebruikt worden zijn o.a. propranolol , Natriumvalproaat, topiramaat en amitriptyline. Ze staan allemaal strikt op voorschrift. Het is zeker niet de bedoeling dat u ze op eigen houtje zonder advies van de arts inneemt!

 

Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

der voorschrift verkrijgbaar)