Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Steenpuisten


Algemeen

Wat is een steenpuist?

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

              steenpuist             Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje in uw huid. Meestal zijn huidbacteriën (stafylokokken) de boosdoeners. Een steenpuist begint als een rood jeukend plekje dat beetje bij beetje hard en pijnlijk wordt. Soms wordt het zelfs ‘zo hard als een steen’. Na een tijdje kan in het midden van de zwelling een gele ‘puskop’ komen te staan. Dan is uw puist ‘rijp’ en kan hij openbarsten.

Steenpuisten komen voor bij mannen en vrouwen, jong en oud. U kan ze meestal aantreffen ter hoogte van uw oksel, lies, bil, nek, aangezicht of neus.
Wanneer u verschillende steenpuisten dicht bij elkaar krijgt, spreekt u over een ‘karbonkel’ of ‘negenoog’. Deze komen vooral voor in de nek. Ze zijn erg pijnlijk en u kunt er  zich grieperig door voelen. Mannen hebben er iets vaker last van dan vrouwen.

Een steenpuist ontstaat niet zomaar. We zetten enkele risicofactoren even op een rijtje:

 • Slechte hygiëne: dit verhoogt de kans op een bacteriële infectie. Haarzakjes kunnen verstopt raken en op die manier ontsteken.
 • Te strakke kledij: hierdoor kan uw huid beschadigen, wat de kans op infectie verhoogt.
 • Overmatig zweten: dit maakt uw huid week en warm; de geliefkoosde omgeving voor bacteriën! Draag daarom bij voorkeur katoenen kledij.
 • Verminderde weerstand door o.a. suikerziekte, overgewicht of ondervoeding.
 • Gebruik van geneesmiddelen die de weerstand onderdrukken. Voorbeelden hiervan zijn AIDS-remmers en geneesmiddelen gebruikt bij kanker of transplantatie.
 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Laat de steenpuist in de eerste plaats met rust! Vaak verdwijnt ze spontaan of barst ze open. U kan uw puist eventueel sneller doen rijpen door ze af te dekken met een warm compres. Maar knijp ze zeker niet uit! Zo maakt uhet alleen maar erger. De pus kan immers uzelf en anderen besmetten. Bovendien vergroot u de kans dat de infectie naar uw bloed gaat. Dit kan gevaarlijk zijn!

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ zijn hier nog enkele tips:

 • Draag losse kleding.
 • Was u elke dag met zeep.
 • Was regelmatig uw handen.
 • Gebruik uw eigen handdoek. Neem elke dag een propere.
 • Houd uw nagels kort.
 

Wat vertelt u uw apotheker?

Allereerst vertel u uw apotheker wat uw klachten precies zijn en hoelang u er al mee zit. Zo kan hij of zij een goed beeld vormen van je probleem.
Is het niet de eerste keer dat u een steenpuist heeft? Heeft u zelf al acties ondernomen om van de puist af te komen? Laat dit dan ook weten aan uw apotheker.
Uw apotheker zal bovendien willen weten wat uw algemene toestand is. Heeft u gezondheidsproblemen? Welke medicatie gebruikt u? Allemaal factoren die een rol spelen in de goede behandeling van dit probleem.

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Ontsmet de puist goed en dek ze daarna af met een steriel gaasje. Zo kan u verdere besmetting voorkomen. Ontsmettingsmiddelen op basis van o.a. povidon-jood, chloorhexidine of benzalkoniumchloride zijn zeker geschikt. Bovendien bestaan er ook gaasjes die al gedrenkt zijn in een ontsmettend product. Aarzel niet uw apotheker om advies te vragen.

Om te voorkomen dat u uzelf nog verder besmet, kan u zich wassen met een ontsmettende zeep  of shampoo. U vindt deze eveneens in de apotheek.
Ontsmettende zepen zijn zeker nuttig wanneer u geregeld last heeft van steenpuisten. Dan gebruikt u de zeep best een drietal keer per week.

 

Wanneer naar de huisarts?

Normaalgezien moet uw steenpuist een week na het openbarsten genezen zijn. Ook als ze niet openbarst, geneest ze meestal binnen een paar weken.

Vraag uw arts zeker om raad in volgende gevallen:

 • Wanneer u zich ziek voelt en koorts heeft. Misschien moet u een antibioticumkuur volgen. Als u een steenpuist kortbij of in uw neus heeft. Het risico dat de infectie zich via uw bloed in uw lichaam verspreidt is dan immers groot. Dit is ook zo bij een karbonkel.
 • Wanneer u geregeld last heeft van steenpuisten. Uw arts kan eventueel uitzoeken of u drager bent van stafylokokken.
 • Wanneer uw steenpuist niet spontaan verdwijnt of groter wordt.
 • In geval van aanhoudende pijn.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!