Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Oogontsteking


Algemeen

Wat is een oogontsteking?

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                          Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking kondigt zich meestal aan doordat het oog rood wordt, jeukt en/of gezwollen is. Verschillende delen van het ooglid kunnen ontsteken.
We zetten de meest voorkomende ontstekingen even op een rijtje:

Conjunctivitis:

Dit is de meest voorkomende vorm van ooginfecties, waarbij het de conjunctiva is die ontsteekt. Dit is het bindvlies ter hoogte van het oogwit of de binnenkant van de oogleden.
Bij een conjunctivitis kleurt het bindvlies rood en zwelt het. Hierdoor krijgt u jeuk of pijn op de plaats van de ontsteking. Uw ogen gaan tranen en soms kan het zo erg zijn dat u het licht niet meer goed verdraagt. Vaak zijn bacteriën of virussen de boosdoeners.
Soms kan de conjunctivitis ook van allergische aard zijn. Zeker wanneer uw beide ogen zijn aangetast kan het gaan om een allergie. In dat geval is het vocht dat uit uw ogen loopt meestal helder. Bij een ontsteking is het doorgaans wat dikker.

Blefaritis:

Een blefaritis is een ontsteking van de rand van het ooglid. Hier liggen bacteriën (stafylokokken) vaak aan de oorzaak van de last. Er kunnen zich korstjes vormen en ook hierbij verdraagt u het licht soms minder goed.

Hordeolum of strontje:

Een hordeolum is een plaatselijke ontsteking aan de ooglidrand in de buurt van een kliertje. Vaak voelt dit aan als een knobbeltje.

Iritis:

In dit geval is de iris ontstoken. Naast roodheid treedt er eveneens een vernauwing op van de pupil en wordt het zicht wazig. Het oog voelt branderig en pijnlijk aan, maar veel extra vocht- of pusvorming is er doorgaans niet. Vaak treedt een iritis op als complicatie van een andere ontsteking, zoals bijvoorbeeld sinusitis of een tandontsteking.

Ook uveïtis is een vorm van iritis, waarbij naast de iris vaak ook andere delen van het oog ontstoken zijn. Patiënten klagen over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Soms is het oog pijnlijk en rood en kunnen ze moeilijk licht verdragen.

Keratitis:

In dat geval is de cornea of het hoornvlies van het oog ontstoken. Het kan gaan om bacteriële, maar ook om schimmel- of virale infecties. Een zona op het oog is een voorbeeld van een keratitis teweeg gebracht door het Herpes zoster virus. Patiënten klagen vooral over pijn bij het sluiten van het ooglid, verminderd gezichtsvermogen en een korrelig gevoel in het oog.
Een speciale vorm van keratitis is sneeuwblindheid. Door de weerkaatsing van de UV-stralen door de sneeuw geraakt het hoornvlies als het ware verbrand. De ogen tranen en u ondervindt hinder van het licht. Verder willen de oogspieren  samentrekken en heeft u het gevoel dat u een vuiltje in uw oog heeft. Blijvende schade treedt vrijwel nooit op. Meestal volstaat het om het oog enkele dagen rust te gunnen. Uiteraard kan u de last beter vermijden door altijd een goede skibril te dragen!

Niet elk rood oog wijst op een oogontsteking. Soms kan het te wijten zijn aan een gesprongen adertje in het wit van het oog. Dit lijkt vaak veel erger dan het in werkelijkheid is. Het bloed trekt meestal spontaan weg na enkele dagen.

Oogirritatie kan ook te maken hebben met te droge ogen. Soms gaan - raar maar waar - uw ogen extra tranen hierdoor. In dat geval kunnen kunstmatige tranen o.v.v. oogdruppels een oplossing bieden.

 

Wat kan u er zelf aan doen?

Als uw oogleden aan elkaar vastkleven door pusvormingen, kan u ze losweken en schoonmaken met een watje of gaasje dat u nat maakt met gewoon zuiver kraantjeswater. Strijk altijd van de buitenste naar de binnenste ooghoek.

Het is niet goed om contactlenzen te dragen als uw oog ontstoken is. Doe ze pas weer in als de ontsteking helemaal over is. Misschien is de ontsteking zelfs te wijten aan uw lenzen?

Gebruik geen oogmake-up als uw oog ontstoken is. Make-up kan een oogontsteking veroorzaken en de genezing vertragen.

Wanneer u voelt dat u een hordeolum of een strontje aan het ontwikkelen bent, kan het helpen om hier een warme gestreken zakdoek tegen te houden. De warmte  zal ervoor zorgen dat het zweertje sneller ‘rijpt’, waardoor de last minder lang zal aanslepen.

Het is belangrijk dat uw oogontstekingen tracht te voorkomen. Draag daarom zeker altijd propere lenzen van een goede kwaliteit. Draag ze niet langer dan aangeraden. Zet altijd een goede zonnebril op als u lang in de felle zon vertoeft. Denk hier zeker ook aan wanneer u gaat skiën. Hetzelfde geldt voor lassers. Ook hier kan het felle licht de ogen verbranden. Een lasbril is zeker geen overbodige luxe!

 

Wat vertelt u uw apotheker?

Vertel uw apotheker exact wat uw klachten zijn. Let vooral op volgende aspecten:

 • Ziet u nog goed of is je gezichtsvermogen minder dan normaal?
 • Heeft u pijn in of rond je oog?
 • Wanneer kwamen de symptomen op?
 • Had u eerder last van oogontstekingen?
 • Draagt ucontactlenzen?
 • Heeft u een verkoudheid?
 • Kan uw oogprobleem te wijten zijn aan uw werk? Zit u vaak voor de computer? Staat er airco op in uw bureau of uw wagen? Bent u allergisch aan iets?
 • Heeft u een nieuw huisdier? Of heeft u nog andere klachten die kunnen wijzen op allergie (zoals bijvoorbeeld neusloop)? In dat geval zal het oogvocht zeer helder zijn, wat bij een ontsteking meestal niet het geval is.
 • Welke cosmetica gebruik u? Hoelang reeds? Kan dat uw oogprobleem veroorzaakt hebben?
 • Heeft u andere aandoeningen. Vermeld uw apotheker zeker of u de ziekte van Bechterew of reumatische arthritis hebt. In dat geval zal die u aanraden uw arts te contacteren.
 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

In geval van een trauma zal de apotheker u aanraden om eerst en vooral uw ogen te reinigen/spoelen met fysiologisch water, wat in de apotheek verkrijgbaar is.

Wanneer u werkelijk last heeft van een oogontsteking (die niet al te drastisch is) kan de apotheker je een oogzalfje aanraden op basis van een antibioticum. Breng enkele malen per dag ongeveer 1 cm zalf in het oog aan. Wanneer uw klacht niet betert na een tweetal dagen, ga dan zeker eens langs de (oog)arts!

In geval van rode ogen, door bijvoorbeeld conjunctivitis, kan de apotheker ook opteren voor oogdruppeltjes op basis van producten die de bloedvaatjes doen samentrekken. Dit vermindert de roodheid, zwelling en jeuk. Maar let wel, het neemt niet de oorzaak weg van de klacht, aangezien het de uitlokkende bacteriën virussen niet te lijf gaat.

Wanneer u vooral last heeft van droge ogen zal de apotheker u kunsttranen aanraden o.v.v. druppels of gelen. Ook deze producten brengt u best meerdere keren per dag aan.

 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer uw ooginfectie een erge vorm aanneemt of wanneer uw klacht niet overgaat met een product dat u zonder voorschrift van uw apotheker kreeg, gaat u best eens langs uw (oog)arts.
De meeste oogdruppels of -zalven staan namelijk op  voorschrift.
U moet in ieder geval naar de arts wanneer:

 • de klachten langer dan 2 dagen aanhouden.
 • u pijn hebt of u minder goed ziet. Zeker bij hevige pijnklachten in en rondom het oog, al dan niet gepaard gaande met braakneigingen.
 • u het gevoel heeft dat er zand in je oog zit;
 • u zich gekwetst heeft aan uw oog;
 • u ouder bent dan 40 jaar en het 2 jaar geleden is dat u naar de oogarts ging. Een regelmatig bezoek is aangewezen om tijdig glaucoom (verhoogde oogboldruk) op te sporen.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!