Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Coeliakie


Algemeen

Ook gekend als: glutenintolerantie

Wat is coeliakie?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

                
Wat is coeliakie?

Coeliakie, of glutenintolerantie, is een chronische aandoening van de dunne darm. Iemand met glutenintorantie is overgevoelig voor gluten, een eiwit dat voorkomt in bepaalde graansoorten.

Telkens wanneer iemand met coeliakie gluten eet, raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Er treden ondermeer maag- en darmklachten op. Na verloop van tijd is de darmwand zodanig beschadigd dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en voedingstekorten kunnen ontstaan. 

Gluten komt van nature voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Alle voedingsmiddelen die gemaakt worden op basis van deze graansoorten bevatten dus gluten. Denk hierbij aan brood, pasta, pizza, koekjes. Maar ook in veel andere voedingsmiddelen komen gluten voor  zoals soepen, sauzen, bouillon, bindmiddelen, bereide vleeswaren, snoepjes, bier, ijs, chips enzovoort . Daarnaast kunnen ook bijvoorbeeld medicatie, knutselmateriaal, verzorgingsproducten of tandpasta gluten bevatten.

Coeliakie is een aangeboren aandoening die zowel op kinderleeftijd als op volwassen leeftijd tot uiting kan komen. Vaak treden de eerste symptomen op wanneer een kind voeding met gluten krijgt, bijvoorbeeld een stukje brood of pap met tarwebloem. Doorgaans op de leeftijd van zes tot acht maanden. Mogelijke symptomen zijn:

 • opgezette bui;
 • stinkende, vettige diarree (soms ook constipatie);
 • weinig eetlust;
 • prikkelbaarheid, veel huilen;
 • ondergewicht;
 • groeiachterstand.

Bij volwassenen zijn klachten meer algemeen zoals diarree, constipatie, vermoeidheid, bloedarmoede, gewichtsverlies, humeurigheid, aften in de mond en onvruchtbaarheid. De symptomen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon.  Niet iedereen met coeliakie heeft overigs klachten. Ook bij deze patiënten treedt echter darmschade op, met op termijn risico op voedingstekorten.

Coeliakie kan niet genezen worden. De enige mogelijke behandeling is een strikt glutenvrij dieet, dat levenslang gevolgd moet worden. Na het stellen van de diagnose kan het een half jaar tot twee jaar duren voor de darmwand volledig hersteld is. Elk contact met gluten kan de darmwand opnieuw beschadigen.

Sommige mensen hebben geen coeliakie, maar bij het volgen van een glutenvrij dieet verdwijnen  de klachten wel.  In dergelijk geval wordt er gesproken van glutensensiviteit.

 


Welke zijn de oorzaken?

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem herkent dan gluten als een schadelijke stof waartegen antistoffen worden gemaakt. Deze antistoffen veroorzaken schade aan het darmslijmvlies.

De precieze oorzaak van coeliakie is niet gekend. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Kinderen van ouders met coeliakie hebben 5 tot 10 procent meer kans om de aandoening te krijgen.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Raadpleeg een arts wanneer u vermoedt dat u of uw kind coeliakie heeft.

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Raadpleeg een arts wanneer u vermoed dat u of uw kind coeliakie heeft.
 • Start nooit een glutenvrij dieet voordat de diagnose van coeliakie werd gesteld.
  • U loopt  risico op onnodige voedingstekorten.
  • Het volgen van een glutenvrij dieet bemoeilijkt het stellen van de diagnose van coeliakie.
 • Wanneer de diagnose van coeliakie gesteld werd moet een glutenvrij dieet gevolgd worden.
 • Glutenvrije producten zijn herkenbaar aan het logo van de doorstreepte korenaar. Ze zijn te vinden in dieetwinkels maar ook in supermarkten wordt het aanbod steeds groter.
 • Het kan een tijdje duren voor u de basisprincipes van het dieet onder de knie heeft. Laat u begeleiden door een diëtist.
 • Volg het dieet strikt. Elk contact met gluten kan de darmwand opnieuw beschadigen.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!