Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

COPD


Algemeen

Ook gekend als: Chronisch obstructieve longziekte, Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Wat is COPD?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

        
Wat is COPD?

COPD, of chronisch obstructief longlijden, is een verzamelnaam voor twee aandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. De aandoeningen kunnen apart of samen voorkomen. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen aanhoudend ontstoken. Hierdoor wordt er veel slijm aangemaakt en raken de luchtwegen vernauwd. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd en vergroot. Hierdoor kunnen ze minder zuurstof aan het bloed afgeven en ontstaat er benauwdheid.

De belangrijkste klachten zijn:

 • hoesten, slijm opgeven.
 • benauwdheid.
 • brommende en piepende ademhaling.
 • prikkelbare luchtwegen.
 • kortademigheid.
 • vermoeidheid.
 • gewichtverlies.

Klachten kunnen erger worden onder bepaalde omstandigheden zoals bij verkoudheid of griep, prikkelende lucht of bij inspanning. Meestal ontstaan klachten pas rond de leeftijd van veertig jaar of later en worden ze in de loop van de jaren langzaam erger.

COPD is een ongeneeslijke aandoening, de aangerichte schade is onomkeerbaar. Met een aantal maatregelen kan de achteruitgang wel geremd worden. De belangrijkste maatregelen zijn een volledige rookstop, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Verder kunnen klachten onder controle gehouden worden met geneesmiddelen.


COPD wordt vaak verward met astma, omdat het beide chronische luchtwegaandoeningen zijn. Toch zijn er grote verschillen. Astma kan op alle leeftijden voorkomen, terwijl COPD enkel bij mensen rond de veertig jaar en ouder voorkomt. Bij astma spelen allergieën een belangrijke rol, COPD hangt niet samen met allergie. De klachten bij COPD worden geleidelijk erger en zijn onomkeerbaar. Astma gaat vaak gepaard met aanvallen, de klachten zijn tijdelijk en de luchtwegen herstellen zich weer.

 


Welke zijn de oorzaken?

De belangrijkste oorzaak van COPD is jarenlang roken. Ongeveer 90 procent van de patiënten met COPD heeft ooit gerookt. Hoe langer en hoe meer men gerookt heeft, hoe groter het risico op de aandoening. Maar er speelt meer mee, want niet alle rokers krijgen COPD. Ongeveer vijftien procent van de rokers krijgt COPD. Waarschijnlijk speelt een aangeboren aanleg voor de aandoening mee.

Bij een kleine groep van de patiënten is langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes of giftige stoffen de oorzaak van COPD. 

In zeldzame gevallen heeft COPD een duidelijke erfelijke oorzaak. Bij deze patiënten wordt het eiwit Alpha1-antitrypsine onvoldoende aangemaakt, dat nodig is om de longen te beschermen. Ook bij deze groep speelt roken vaak een rol, maar dat hoeft niet. 

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Omdat klachten vaak langzaam erger worden, kan het enige tijd duren vooraleer een arts wordt geraadpleegd. Met een snelle en goede behandeling kunnen klachten en longschade beperkt worden. Indien u klachten heeft die kunnen wijzen op COPD, spreek hier dan over met uw arts.
Indien de diagnose van COPD reeds gesteld werd is het belangrijk uw arts te contacteren in volgende situaties:

 • Klachten nemen toe.
 • Geneesmiddelen werken onvoldoende.
 • Geneesmiddelen zijn vaker nodig dan werd voorgeschreven.
 • Gewichtverlies.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Chronische bronchitis, Emfyseem