Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Waterpokken


Algemeen


Wat zijn waterpokken?

Welke zijn de symptomen?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

                           
Wat zijn waterpokken?

Waterpokken of windpokken, wijnpokken of varicella zijn allemaal benamingen voor een zeer besmettelijke infectieziekte. Waterpokken worden door een virus veroorzaakt. Bijna iedereen maakt deze ziekte als kind door. Daarna is men in principe levenslang beschermd tegen deze aandoening.

Het kan echter ooit voorkomen dat men als kind een milde vorm van waterpokken heeft gehad en hierdoor onvoldoende antistoffen heeft aangemaakt. Een volwassene kan op deze manier toch nog waterpokken krijgen. Ook kan het zijn dat de volwassene de ziekte als kind nooit heeft doorgemaakt. De reactie van volwassenen op waterpokken is veel heviger dan bij kinderen.

Het virus wordt overgedragen:

 • via de lucht door praten, hoesten, niezen, … .
 • door contact met het vocht in de blaasjes.


Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Indien u nog geen waterpokken heeft gehad en in contact bent gekomen met iemand die de ziekte heeft, maakt u veel kans om besmet te worden.
Het virus is besmettelijk vanaf twee dagen voor de eerste symptomen zichtbaar zijn. Dit totdat alle blaasjes ingedroogd zijn. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat u weet dat een kind waterpokken heeft.
Na besmetting duurt het twee tot drie weken voordat men ziek wordt. De ziekte duurt ongeveer tien dagen en gaat vanzelf over.

Na de infectie blijft het virus aanwezig in het lichaam. Hiervan is echter niets te merken. Soms kan het op latere leeftijd gordelroos (zona) veroorzaken.

Zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad, moeten voorzichtig zijn. Als ze besmet raken, zijn ze vaak erg ziek en lopen ze een groter risico op longontsteking.
Een infectie tijdens de 13de en 20ste week van de zwangerschap is bovendien gevaarlijk voor het ongeboren kind. Hierdoor kunnen er afwijkingen ontstaan van de huid, de ogen, het zenuwstelsel of de armen en benen. Ook bij een infectie rond de geboorte, kan de baby een ernstige vorm van waterpokken krijgen met een grote kans op verwikkelingen.

Vrouwen die nooit waterpokken doormaakten en zwanger willen worden, laten zich best voor de zwangerschap vaccineren. Vrouwen mogen tijdens de eerste maand na deze vaccinatie niet zwanger worden. Zwangere vrouwen krijgen het vaccin best niet.

Wie zwanger is, nooit waterpokken heeft gehad, niet gevaccineerd is en in contact is gekomen met iemand die waterpokken heeft, raadpleegt best zo snel mogelijk de huisarts of gynaecoloog.

Volwassenen en kinderen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld leukemiepatiënten, maken een ernstigere vorm van de ziekte door. Ze hebben hogere koorts, meer blaasjes en meer kans op verwikkelingen zoals longontsteking of hersen(vlies)ontsteking. Een vaccin kan in dit geval een oplossing bieden. Uw arts kan u hierover informeren. De vaccinatie tegen waterpokken wordt namelijk enkel geadviseerd voor specifieke risicogroepen en –personen.

 


Welke zijn de symptomen?

Vaak begint de aandoening met een lichte koorts. De rode kleine vlekjes zijn de eerste symptomen die echt opvallen. Ze komen voor op de romp of in de mond en verspreiden zich naar het hele lichaam, ook het gezicht. Na enkele uren komen er blaasjes op die hevig kunnen jeuken. Het is belangrijk om weten dat de blaasjes best niet worden opengekrabd. Hierdoor kunnen de blaasjes besmet worden, ontsteken en littekens worden.

Enkele dagen later drogen de blaasjes in. Er komt een korstje op dat er spontaan afvalt. De ziekte duurt ongeveer tien dagen en gaat vanzelf over.

Meestal voelen kinderen met waterpokken zich niet zo ziek. Volwassenen kunnen waterpokken krijgen indien ze dit als kind nog niet doorgemaakt hebben. De reactie van volwassenen op waterpokken is veel heviger dan bij kinderen.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Aangezien de infectie bij kinderen meestal mild verloopt en spontaan geneest, is het niet nodig uw arts te raadplegen. Voor advies kunt u eventueel bij een apotheker terecht.

Raadpleeg uw arts:

 • indien u niet zeker bent dat het waterpokken zijn;
 • indien uw kind ernstig ziek is of zieker wordt na enkele dagen;
 • als er blaasjes zijn die erg ontstoken zijn (roodheid, zwelling, pijn, etter);
 • wanneer uw pasgeboren baby waterpokken heeft (een leeftijd jonger dan 3 maanden);
 • wanneer u een verminderde weerstand heeft (door bijvoorbeeld leukemie, … ) en in contact bent gekomen met iemand die waterpokken heeft;
 • wanneer u zwanger bent, nooit eerder waterpokken had en in contact bent gekomen met iemand die de ziekte heeft.
 • wanneer u in de eerste maand na een vaccinatie zwanger bent geworden.
 


Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Hou de nagels van het kind kort en schoon om een besmetting te voorkomen.
 • Vermijd het openkrabben van blaasjes. Laat het kind eventueel katoenen handschoenen dragen die u regelmatig wast.
 • Best niet in bad gaan, eventueel enkel zachtjes afspoelen met lauw water. Let op met het afdrogen. Niet wrijven, maar deppen, zodat de blaasjes niet opengaan.
 • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verlichten.
 • Meld de besmetting op school of in het kinderdagverblijf zodat andere ouders weten dat hun kind mogelijk besmet is.
 • Uw kind kan best niet naar het kinderdagverblijf of naar school tot hij/zij genezen is. Dit duurt ongeveer 10 dagen.
 • De koorts kan bestreden worden met een koortswerend middel. Vraag hiervoor zeker raad aan uw arts of apotheker. Gebruik zeker geen koortswerende middelen die ook ontstekingsremmend zijn, zoals ibuprofen, aspirine, ... .
 • Raadpleeg uw arts of apotheker voor een jeukwerend middel dat belet dat de blaasjes worden opengekrabd en besmet raken. Geef geen jeukwerende middelen op eigen houtje. Er kan ook aangeraden worden een product te gebruiken om de blaasjes sneller in te drogen.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!