Huidkanker

Huidkanker

Huidkanker ontstaat meestal uit een moedervlek, controleer ze dus regelmatig. Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Bescherm je goed tegen de zon om het risico minimaal te houden!

Specifieke vragen?
Wat is huidkanker?

Kanker is een ziekte waarbij lichaamscellen zich ongecontroleerd delen. Zo ontstaan gezwellen die ook wel tumoren worden genoemd. Bij huidkanker ontstaan de tumoren vanuit de cellen van de huid. Er bestaan verschillende soorten van huidkanker.  Melanoom, basocellulaire kanker en spinocellulaire kanker zijn de drie meest voorkomende types.  

De huid is opgebouwd uit drie lagen. De bovenste laag is de epidermis (opperhuid), met daaronder de dermis (lederhuid) en subcutis (vetweefsel).

Een melanoom ontstaat in de melanocyten, de pigmentcellen van de epidermis.  In veel gevallen ontstaat het gezwel uit een moedervlek, maar het kan ook ontstaan op de gewone, gave huid. In uitzonderlijke gevallen kan een melanoom ontstaan in de slijmvliezen van bepaalde organen, zoals de neus- en keelholte, vagina, anus, en het oog. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. De tumor groeit snel en er kunnen in een vroeg stadium al uitzaaiingen zijn.

Basocellulaire kanker ontstaat in de basale cellen van de epidermis. Deze vorm van huidkanker is het minst kwaadaardig. De tumor groeit traag en er zijn zelden uitzaaiingen.

Spinocellulaire kanker of plaveiselcelkanker ontstaat in de keratinocyten van de epidermis. De tumor groeit sneller en zaait sneller uit dan basocellulaire kanker en is dus meer kwaadaardig. Bij een vroegtijdige behandeling is er wel een goede prognose.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: