Samen op vakantie!

Vakantiekriebels?      

Nu de vakantie in zicht komt, zal u ook even stilstaan wat er in die periode met uw huisdier zal gebeuren. Gaat uw hond mee op reis of zorgt iemand anders tijdens uw verlof voor hem of haar? Er bestaan verschillende mogelijkheden voor uw hond tijdens uw verlof: u neemt hem of haar mee op vakantie, u maakt gebruik van een pension of uw hond gaat uit logeren bij familie of vrienden.
Als u uw huisdier mee op vakantie neemt, zijn er enkele zaken waaraan u moet denken voor een aangenaam verblijf zonder zorgen. Let goed op of het klimaat voor uw huisdier geschikt is. Is het niet te warm of juist net te koud? Best informeert u vooraf of uw huisdier op uw vakantiebestemming welkom is. Sommige hotels laten enkel dieren toe indien ze in een bench slapen.

Elk huisdier dat meegaat op vakantie naar het buitenland moet volledig in orde zijn met zijn Europees paspoort. Het vaccinatieschema moet correct ingevuld zijn (denk aan de rabiësvaccinatie! Deze moet minimaal 30 dagen voor vertrek gegeven worden), het identificatiecertificaat moet aangebracht worden in het dierenpaspoort en er moet een gezondheidsattest ingevuld worden door de dierenarts.
Bepaalde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, leggen bijkomende eisen op als u uw huisdier wenst mee te nemen. Neem tijdig contact op met uw dierenarts en vraag om advies.


In het buitenland komen er andere ziektes voor waartegen u uw hond kunt beschermen. Elk huisdier dat meegaat op vakantie moet goed beschermd worden tegen parasieten. Ontworm uw hond steeds voor u op vakantie vertrekt en behandel hem goed tegen teken en vlooien. Als uw bestemming rond het Middellandse Zeegebied ligt, hou dan rekening met de zandvliegjes. Dit zijn zeer kleine vliegjes die Leishmaniose kunnen overbrengen. Dit is een zeer ernstige en moeilijk te behandelen ziekte. Honden die met hun baasje naar deze landen meegaan lopen dan ook een aanzienlijk risico. Een vaccinatie tegen deze ziekte bestaat niet, de enige preventie is zorgen dat uw hond niet door zandvliegjes gestoken wordt. Uw dierenarts kan u adviseren en kent het geschikte middel om uw dier tegen deze ongemakken te beschermen.

Maak de reis naar bestemming zo aangenaam mogelijk voor uw hond. Het is belangrijk dat uw huisdier veilig in de wagen zit. Een bench of kooi kunnen een goede oplossing bieden.

Zorg ervoor dat uw hond voldoende frisse lucht krijgt gedurende de rit en neem tijdens een lange reis regelmatig een pauze. Eén hond op 6 heeft last van wagenziekte. Typische symptomen zijn braken, nerveus gedrag, misselijkheid en speekselen. U kan uw hond preventief behandelen tegen wagenziekte. Uw dierenarts kan u hierover meer informatie geven. Het is altijd nuttig om een kleine ‘reisapotheek’ mee te nemen voor uw huisdier zoals een tekentang, een anti-braakmiddel en een middel tegen diarree.

Sommige dieren hebben ook dagelijks medicatie nodig. Voorzie dan altijd een reserveverpakking.

 

Als u beslist om uw huisdier naar een pension te brengen zijn er ook hier enkele zaken waar u rekening mee dient te houden. Eerst en vooral: reserveer tijdig, zeker in het hoogseizoen! Kijk na of uw hond correct gevaccineerd is. Sommige pensions vragen dat uw huisdier tegen allerlei aandoeningen beschermd is. Vraag steeds aan de uitbater welke de toelatingsvoorwaarden zijn. Meestal moet u kunnen bewijzen dat uw hond recent gevaccineerd is tegen kennelhoest, naast zijn andere standaard vaccinaties.
Vergeet ook niet uw hond te beschermen tegen vlooien en teken en ontworm uw huisdier want wormen kunnen zowel bij uw dier als bij de andere pensiongasten vervelende gevolgen hebben.
Terug thuis houdt u uw huisdier in de gaten en indien er iets scheelt met de gezondheid van uw hond, vraag dan raad aan uw dierenarts. Vaak wordt aangeraden om ook na de reis een ontwormingskuur te geven. Door het snuffelen in een vreemde omgeving kan uw hond namelijk een wormbesmetting opgelopen hebben. En terug thuis geldt natuurlijk ook: voorkomen is beter dan genezen!

Wij wensen u en uw huisdier een prettige vakantie!                                    wandeling