Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Vakantie: let op ...

Gezond op vakantie

Interessante websites:
Wanneer u in bepaalde landen op reis gaat, moet u met heel wat elementen rekening houden. Op volgende sites vind u veel informatie.
diplomatie.belgium.be

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ivm vaccinatie) of www.itg.be

Eén van de dingen die men zeker niet mag vergeten als men op reis gaat is de reisapotheek.

Uw reisapotheek
De volgende factoren zijn van invloed op de samenstelling van een reisapotheek:
• Uw vakantiebestemming. Het klimaat, de hygiënische omstandigheden, de kwaliteit van de medische voorzieningen en het voorkomen van bepaalde specifieke ziektes zijn bepalend voor de samenstelling van uw reisapotheek.
• Het gezelschap waarin u reist. De reisapotheek van een gezin met kleine kinderen ziet er vanzelfsprekend anders uit dan wanneer u enkel met volwassenen op vakantie bent.
• De reisomstandigheden spelen ook een rol. Een verblijf in een luxehotel vereist een minder uitgebreide reisapotheek dan een trektocht met een rugzak en een tent.

Een basisreisapotheek bevat in ieder geval de volgende middelen:
• Pijnstillers Smelttabletten genieten de voorkeur. Dit is gemakkelijk omdat je niet altijd water bij de hand moet hebben.
Pijnstillers voor kinderen zijn te verkrijgen in tabletten, zetpillen of siroop. Een fles siroop kan in het transport breken, dus wees hiervoor op je hoede. Zetpillen kunnen bij hoge temperaturen smelten. U kunt ze bij temperaturen boven de 25ºC het best koel bewaren.
• Thermometer Als er kleine kinderen meegaan, kan ook een koortsthermometer nuttig zijn
• ORS-preparaat ORS staat voor Oral Rehydration Salt en is nodig om bij braken en diarree het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil te houden. Als u naar de tropen gaat, of als er kleine kinderen of ouderen meegaan op reis, mag ORS niet ontbreken.
• Insectenwerend middel  én een middel ter behandeling van jeuk door een insecten- of kwallenbeet. Bij jeuk kunt u het beste kiezen voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft. Gaat u naar een bosrijk gebied, neem dan ook een tekentang mee.
• Anti-zonnebrandmiddel Kiest u voor een zonnige bestemming, denk dan ook aan een waterbestendig anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en een beschermende lippenbalsem met UV-filter.

Eventueel kunt u aan bovenstaand lijstje nog het volgende toevoegen:
• Middel tegen reisziekte 
• Middel tegen diarree 
Let op: Probeer de diarree niet direct te stoppen, maar alleen als het erg lastig is. Diarree zorgt er namelijk voor dat schadelijke bacteriën snel uit het lichaam verdwijnen.
Hou er ook rekening mee dat producten die de diarree echt stoppen niet mogen gebruikt worden wanneer de diarree gepaard gaat met koorts. In dat geval neemt u beter producten op basis van actieve kool en/of probiotica.
• Laxeermiddel  Verandering van eten zorgt dikwijls voor een ander ontlastingspatroon.
Let op: Wanneer laxeermiddelen langdurig worden gebruikt, worden de darmen 'lui' en verergert de verstopping. Door voldoende te drinken en te zorgen voor voldoende beweging kunt u verstopping in veel gevallen voorkomen.
• Neusdruppels of neusspray houden de verbinding tussen oor en neus open en verminderen zo de druk op het oor. Dit kan oorpijn verlichten. Deze neusdruppels of -spray kunnen ook gebruikt worden voor een verstopte neus.

Overleg altijd met uw apotheker welke producten in uw situatie het beste geschikt zijn om mee te nemen op vakantie. Gebruik daarbij de checklist. Print deze af en breng die mee naar de apotheek. Neem op voorhand ook een kijkje in uw huisapotheek welke produkten u reeds heeft.

Nog een paar handige tips :
Bewaar geneesmiddelen altijd in uw handbagage. U heeft ze dan altijd bij de hand en het voorkomt problemen als er onverhoopt een tas of koffer zoek raakt.
• Leg geneesmiddelen nooit op de hoedenplank of in het handschoenenkastje van de auto. Daar worden ze veel te warm. Een isolerende tas is een goede hulp om uw geneesmiddelen te beschermen tegen grote temperatuurschommelingen. Let vooral op bij zetpillen en vloeistoffen. Die bederven snel en moeten dus koel bewaard worden. Een éénmaal gesmolten en weer gestolde zetpil mag niet meer gebruikt worden.
• Stelt u zich bij aankomst op de hoogte waar u in geval van nood terecht kunt voor medische hulp. Het internationaal noodoproepnummer is 112.
• Lees ook onze tips voor uw bagage.

Interessante websites:
www.uwreisapotheek.be